Jižní Čechy mají dobré podmínky pro agroturistiku

17. červenec 2003

Téměř 40 farem a penzionů v Jihočeském kraji a přilehlé části Vysočiny nabízí zájemcům o agroturistiku seznam, který vypracovala jihočeská společnost pro ochranu přírody ROSA. Na většině farem je možné se ubytovat přímo v pokojích, na některých bydlí hosté v kempu u farmy. ROSA pro zájemce o agroturistiku také připravila informační brožuru, podle níž mají jižní Čechy pro venkovskou turistiku ideální podmínky.

"Dovolenou na farmě vyhledávají ti, kteří kolem sebe nechtějí moc lidí, ale zase nechtějí být sami," řekl ČTK František Špatný, který se na farmě v Bílsku na Strakonicku věnuje agroturistice už deset let. "Před deseti lety to bylo nejlepší, protože farem bylo málo. Postupně se jejich počet zvyšoval, ale některé jsou dnes prázdné," poznamenal farmář, který se specializuje na chov koz a výrobu sýrů z kozího mléka.

Ačkoliv nizozemský investor vybudoval u Lipna velké rekreační zařízení Marina Lipno, právě v zemi tulipánů je nejvíc turistů, kteří dávají přednost přírodě a klidu na jihočeském statku. "K nám jezdí hlavně Nizozemci, kteří jsou velmi nenároční a máme s nimi výborné zkušenosti. Výjimečně k nám zavítají Němci, Italové a někdy i turisti z Belgie. Čas od času se u nás ubytují i domácí turisti," vypočítal Špatný. I člověku, který nechce trávit léto v masových turistických centrech, je však třeba nabídnout něco navíc. Velký zájem je o jízdu na koni, rybaření a také o cyklistiku. Převážnou část hostů ekofarem tvoří rodiny s dětmi, ale v poslední době se na nich objevují i senioři.

Někteří zástupci cestovních kanceláří tvrdí, že největším lákadlem pro zájemce o agroturistiku není pohoda venkova, ale nižší cena. Na farmě v Bílsku zaplatí za malý stan 80 korun a za velký stan (pro 3 a více osob) 120 korun za noc. Přívěs nebo obytné auto přijdou na 130 korun. Dospělí platí 50 korun, děti do 12 let 25 korun a za děti do tří let se neplatí nic.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio