Jízda po Třebeňsku ukončí cyklistickou sezonu na jihu Čech

21. říjen 2005

Cyklistickou sezonu na jihu Čech uzavře jízda po Třeboňsku, jejíž součástí bude kulturní program i prohlídka pamětihodností. Organizátoři z Nadace Jihočeské cyklostezky a Euregia Silva Nortica navíc nabízejí účastníkům zpáteční cestu cyklobusy zdarma.

Do Chlumu u Třeboně, kde akce 22. října odstartuje, se mohou zájemci dostat po pěti doporučených trasách vycházejících z Veselí nad Lužnicí, Jindřichova Hradce, Českých Budějovic, Slavonic a Nových Hradů. "Každý z pěti cyklistických paprsků povede jeden z průvodců," řekl ČTK Jan Šmidmayer z nadace. Podle něj jsou všechny trasy vhodné i pro méně zdatné cyklisty a pojede se klidným tempem. Organizátoři považují za mimořádně zajímavou hlavně novohradskou trasu, protože její velká část povede po naučné stezce Paměti Vitorazska. Navíc lidé v krajině uvidí nedávno nainstalované pamětní kříže, které vznikly koncem září při kovářském sympoziu v Nových Hradech. Podle Michala Jarolímka, který cyklisty povede, budou na cestě tři čerstvě zrekonstruované poutní kříže ve Vyšné, Kunšachu a Spáleništi. "Největší z nich se nachází v Kunšachu a jedná se o jedinou stavbu, která z vesnice zůstala zachována," upřesnil Jarolímek.

Akce nazvaná Zavírání sezony odstartuje ve 14:00 na náměstí v Chlumu u Třeboně, kam se sjedou cyklisté ze všech pěti doporučených směrů. Cesta povede přes Hamr, Majdalenu nádraží a pak směrem na Cep. Cíl je na třeboňském náměstí, kde budou hrát Třeboňští pištci a skupina Sunny Band. V 17:00 vyjedou z Třeboně cyklobusy, které registrovaným účastníkům zajistí dopravu do výchozích měst zdarma.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio