Jízda králů: Zvláštní obřad, v němž hrají hlavní roli mladí muži a koně. Král má v ústech růži a mlčí. Jaký je jeho původ?

8. červen 2023

Vlčnov, Hluk, Kunovice, Skoronice u Kyjova – v těchto obcích moravského Slovácka se pravidelně kolem svátku Letnic koná Jízda králů, zvláštní obřad, v němž hrají hlavní roli mladí muži a koně.

Ústřední postavou je malý chlapec, takzvaný král, převlečený do ženského kroje. Po celou dobu jízdy musí zůstat němý, o to halasnější jsou mladíci tvořící jeho družinu. Ti jsou ve věku, kdy muži odcházeli na vojnu, a svého krále si předtím sami vybírají.

Všichni v letniční neděli objíždějí obec ve slavnostních krojích a na koních zdobených pentlemi a květinami. Zatímco král má v ústech růži a mlčí, mladíci čile komunikují s kolemjdoucími skrze krátké veršované „vyvolávky“. Rodina chlapce, který představuje krále, musí hostit chlapce z družiny, sousedy i hosty.

Celá tradice vznikla podle lidových vyprávění v dobách, kdy uherský král Matyáš Korvín v ženském převleku prchal po prohrané bitvě před Jiřím z Poděbrad. Podle etnografů ale Jízda králů vznikla spíš z her a soupeření mladíků při vyhánění dobytka. Ať už je historický původ obřadu jakýkoliv, Jízda králů je od roku 2011 zapsána na seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO.

Spustit audio