Jitona ukončí provoz prachatického závodu

7. září 2004

V Prachaticích přijde do konce tohoto roku o práci nejméně 136 lidí.

Společnost Jitona zde totiž uzavře jeden ze svých hlavních závodů na výrobu nábytku. Informovala o tom Česká televize (ČT).

Rozhodnutí uzavřít prachatický závod podle ČT padlo poté, co se zde výroba po krachu hlavního německého odběratele dostala do ztráty. "Představenstvo na svém zasedání rozhodlo o postupném ukončování neefektivní výroby v závodě Prachatice," řekl ČT generální ředitel Jitony Jiří Lexa. Úřad práce v Prachaticích zatím podle svého ředitele oficiálně vyjádření k této věci nedostal, má ale v plánu v nejbližší době jednat s vedením společnosti. Rozhodnutí o ukončení výroby a propuštění zaměstnanců prachatického závodu je podle vedení firmy definitivní, uvedla ČT. Jedinou další možností je prodej provozu jinému zájemci. Podle ČT již Jitona v jižních Čechách dříve uzavřela svůj závod ve Vimperku, celkem je pak šestou významnou firmou, která v tomto regionu omezuje výrobu. Nezaměstnanost na Prachaticku se podle ČT držela pod šesti procenty. Uzavřením dalšího závodu v poměrně malém městě se však situace pravděpodobně zhorší.

S potížemi se v jižních Čechách podle ČT potýkají i výrobci textilu. Nejméně 140 lidí letos přijde o práci v textilních firmách v Nové Bystřici. Podle ekonomů, které ČT oslovila, nemohou firmy svými náklady konkurovat asijským dovozům.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio