Jitka Zelenková zazpívala v budějovickém rozhlase

15. květen 2019

Stálice české populární hudby zpěvačka Jitka Zelenková představila ve středu 15. května své nové album v Českém rozhlase České Budějovice. 

V rozhlasovém studiovém sále jsme přichystali velmi zajímavý komorní koncert. Jitka Zelenková zazpívala za doprovodu dvojice skvělých muzikantů klavíristy Lva Rybalkina a kontrabasisty Františka Raby.

Už jako mladičká na sebe Jitka Zelenková upozornila v druhé půlce šedesátých let, kdy se stala členkou zajímavé a málo doceněné skupiny Petra Hanniga Pastýři. Natočila s nimi i svůj první singl s písničkou Sun Sun.

Sotva osmnáctiletá Jitka Zelenková byla angažována do populárního divadla Rokoko, aby nahradila Martu Kubišovou především ve hrách Filosofská historie a Pan Pickwick.  Na sklonku šedesátých let se této talentované zpěvačce otevíraly dobré možnosti na poli české populární hudby spojené s účinkováním s elitními domácími orchestry a v roce 1973 na dlouhý čas zakotvila v orchestru Ladislava Štaidla a po boku velké hvězdy Karla Gotta.

Závěr sedmdesátých let Jitce Zelenkové přinesl výraznější úspěchy zejména v podobě debutového alba Zázemí z roku 1979, které se po slovesné stránce zřetelně opíralo o schopnosti Eduarda Pergnera neboli Borise Janíčka, jenž byl rozhodujícím textařem kariéry Jitky Zelenkové.

V posledních letech vystupuje Jitka Zelenková, zpěvačka podmanivé barvy hlasu, s velkými orchestry, ale souběžně i v malé sestavě právě s klavíristou Lvem Rybalkinem (hrál s Royem Orbisonem, zpěvákem Paulem Jonesem ze slavné kapely Manfred Mann, doprovázel například  Marii Rottrovou, Martu Kubišovou) a kontrabasistou  Františkem Rabou (členem skupiny Nerez, spoluzakladatelem kapely KOA se Zuzanou Navarovou  atd.).

Poslední desku, jež je postavená na silných melodiích s prvky šansonu, popu i swingu a jazzu, nazvala Jitka Zelenková Intimity. „Hledala jsem slovo, které vystihne atmosféru alba. A tohle sedí přesně,“ uvedla Jitka Zelenková k jejímu názvu.

„Jsou to většinou americké standardy, tedy hudba, kterou jsem zpívala celý život vlastně nejradši. A věděla jsem, že až k nim budu mít české texty, budu je chtít nazpívat,“ prozrazuje.

Jitka Zelenková při koncertě v Českém rozhlase České Budějovice zazpívala nejenom písničky z alba Intimity, ale i stěžejní písničky svého repertoáru, za doprovodu dvou vynikajících hudebníků - klavíristy Lva Rybalkina a kontrabasisty Františka Raby.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.