Jitka vyrábí tkaninu proti klíšťatům

22. červen 2005

Jindřichohradecká bavlnářská firma Jitka a.s. začala počátkem června vyrábět speciální tkaninu se stálou protiklíšťovou úpravou. Textilie díky směsi odpuzujících a hubících látek dokáže člověka ochránit před hmyzem, zejména pak klíšťaty. Vyrábět z ní lze pracovní oděvy pro lesníky, rybáře, ale i obleky pro volný čas. Novinkou chce společnost čelit rostoucímu dovozu levného asijského textilu, řekl ČTK marketingový ředitel firmy František Burian.

Tkaninu plánuje Jitka dodávat zatím na domácí trh, nebrání se však jejímu exportu. Látka je ošetřena speciální směsí přípravků odpuzujících a hubících studenokrevný hmyz. "Navíc další fluorokarbonová vodoodpudivá úprava spolehlivě zajistí nepromokavost oděvu," řekl marketingový ředitel. Textilii vyvinula Jitka společně s odborníky z výzkumných ústavů českých vysokých škol.

Jindřichohradecká textilka vyrábí tkaniny na profesní a ochranné ošacení, denimové tkaniny, tkaniny ve speciálních úpravách a lůžkoviny. Zhruba 70 procent produkce vyváží. Export směřuje především do Itálie, Rakouska, Německa a Turecka. Jitka zaznamenala loni poprvé ve své čtrnáctileté historii ztrátu 38,8 milionu korun. V roce 2003 přitom přední česká textilka vydělala 20,4 milionu Kč. Nepříznivý hospodářský trend podtrhly i loňské tržby. Obrat podniku klesl o tři procenta na 680 milionů korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio