Jiří Zimola už není hejtmanem, zvolení jeho nástupkyně zdržovala opozice

27. duben 2017

Hejtman Jiří Zimola z ČSSD ve čtvrtek krátce před polednem rezignoval na svůj post. Nová koalice místo něj zvolila do čela kraje jeho stranickou kolegyni a dosavadní náměstkyni Ivanu Stráskou. Mimořádná schůze krajského zastupitelstva se ale protáhla.

Jednání prodlužovali opoziční zastupitelé z ODS a také zastupitelé z hnutí ANO, které v opozici skončilo po rozpadu bývalé koalice. Před volbou nové hejtmanky kritizovali financování jihočeských nemocnic.

Rezignace hejtmana se očekávala, Jiří Zimola ji totiž oznámil již před dvěma týdny. Podle svých slov tak chtěl umožnit vznik nové koalice poté, co se vláda ČSSD, ANO a Jihočechů 2012 rozpadla kvůli neshodám mezi ČSSD a ANO a otázkám odměn pro vedení jihočeských nemocnic.

Ivana Stráská je první ženou v hejtmanském křesle v Jihočeském kraji. Podpořilo ji 28 zastupitelů ze 48 přítomných.

Za priority nového vedení kraje označila hejtmanka lepší fungování nemocnic, opravy silnic a podporu sociálních služeb. „To jsou všechno věci, které budou mít na starosti radní, já sebe vnímám jako element, který bude mít za úkol názory a rozdílnosti spojovat. Také jsme si slíbili, že vznikne pracovní komise, která se bude zabývat odměňováním, tenhle slib trvá a máme v podstatě už připravené řešení, které tomu může významně napomoci,“ uvedla.

Zastupitelé také zvolili kompletní Radu kraje. Prvním náměstkem hejtmanky je písecký místostarosta Josef Knot ze sdružení Pro Jižní Čechy, má na starosti investice. Dalším náměstkem je Pavel Hroch za Jihočechy 2012, jeho resortem je oblast zemědělství a venkova. Náměstek Zdeněk Dvořák z KDU-ČSL má v gesci školství a Jaromír Novák z ČSSD bude krajským ministrem financí. Dále zastupitelé zvolili ještě dva uvolněné radní a čtyři neuvolněné, dohromady je rada jedenáctičlenná.

Novou koalici tvoří ČSSD, uskupení Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a hnutí Jihočeši 2012. Mají těsnou většinu jednoho hlasu. Při jednání hlasovali jednotně, což se ukázalo už při schvalování programu, do kterého se opozici nepodařilo prosadit vysvětlování financování a údajného vyvádění peněz z jihočeských nemocnic.

Bývalý hejtman Jiří Zimola slíbil, že financování jihočeských nemocnic i stavbu jeho rekreačního domu na Lipně má prověřit nezávislý audit. Tento bod ale na programu jednání nebyl. Podle Jiřího Zimoly bylo důvodem to, že audit ještě neskončil. Zároveň slíbil, že na příští program zastupitelstva, tedy zhruba za dva týdny, se tento bod už dostane.

autoři: Martin Pokorný , pfr
Spustit audio