Jindřichův Hradec už vyřešil problémy s bezbariérovými přechody

12. červen 2009

Vleklé nejasnosti kolem bezbariérových přechodů na náměstí Míru v Jindřichově Hradci spějí ke konci. Náměstí bylo kompletně zrekonstruováno v roce 2006, stavba je ale nebezpečná vůči lidem se zrakovým postižením a není v souladu se stavebním zákonem a vyhláškami. Nyní dospěly ke konci všechny spory a nebezpečná místa budou předlážděna.

Více k opravám jindřichohradeckého náměstí řekl Vladimír Krampera z odboru investic Městského úřadu v Jindřichově Hradci: "Opravovat budeme prvky pro nevidomé a slabozraké. V této souvislosti se přes dopravní komisi dohodlo, že několik přechodů s minimálním provozem bude zrušeno, například přes Kmentovu ulici nebo přes vchod do pěší zóny v Panské ulici, kde je zákaz vjezdu a jezdí tam jen dopravní obsluha. Zůstane tam místo pro přecházení, ale nebude to značený přechod pro chodce."

Úpravy přechodů pro chodce budou hrazeny z rozpočtu města, podle předběžných odhadů vyjdou na 300 tisíc korun. "Podle rozhodnutí ministerstva dopravy je materiál v pořádku, měnit se tak budou jen tvary a směry," doplnil Krampera.

Nové bezbariérové přístupy a nová bezbariérová trasa vzniknou tento rok i v Milevsku. Více jak 10 milionů korun radní investují do projektu, který tělesně postiženým a maminkám s kočárky umožní bezproblémový pohyb po městě. Realizace se může uskutečnit hlavně díky dotaci ve výši 6 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

"Jedná se o cca 800 metrů dlouhý úsek ve směru z Milevska na Petrovice, kde v minulosti dosti často docházelo k dopravním nehodám. Komunikace tam je zúžena svodidly a chodci musí jít po dosti frekventované komunikaci. Trasa bude osazena zámkovou dlažbou, včetně výměny osvětlení a svodů na dešťovou vodu. Handicapovaným jsme už zpřístupnili úřady, polikliniku i školu," dodal starosta Milevska Zdeněk Herout.

V Prachaticích existují už tři bezbariérové trasy pro tělesně postižené a rodiče s kočárky. Město uvolnilo ze svého rozpočtu další peníze na vybudování čtvrté trasy přes lávku v Osecké ulici.

Jak řekla místostarostka Hana Rabenhauptová, do konce roku by měla zpřístupnit dvě velká sídliště: "Jedná se o lávku za zhruba 8 milionů korun, která bude jak pro vozíčkáře, tak pro maminky s kočárky. Dříve všichni museli zdaleka objíždět celé město a nebo chodci museli využívat železných schodů, které byly velmi nebezpečné, a přecházeli velmi frekventovanou silnici."

Spustit audio