Jindřichohradecký zámek bude mít repliky dobových závěsů

17. únor 2006

Interiér jindřichohradeckého zámku doplní repliky dobových závěsů, které vznikají podle historické literatury. Do začátku sezony mají zaměstnanci zámku v plánu ušít závěsy na 15 oken v základní prohlídkové trase, které komnaty nejen zatraktivní, ale také ochrání.

"Interiér vypadá historicky věrněji, navíc ho závěs zatepluje a chrání před přímým slunečním světlem," řekl ČTK kastelán jindřichohradeckého zámku Václav Bis. Věří, že do dubna se takto podaří vybavit několik místnosti, které připomínají dobu od 18. do poloviny 19. století.

Při výběru střihů vychází kastelán z knih o šlechtických interiérech, hodí se mu i zkušenosti z vlastní rodiny, která se zabývá textiliemi. Sám umí šít na stroji a například ví, že je třeba závěsy na zámecká okna vytvořit ze dvou vrstev, aby působily věrohodně. "Dosud byly instalace doplněné silonovými záclonami, které se jen dobově tvářily, ale materiál byl nevhodný," dodal Bis.

Nové závěsy postupně získávají i další hrady a zámky v jižních Čechách, jejichž okna byla předtím prázdná, nebo je zakrývaly silonové záclony. Střihy a vzory se vybírají podle dobových studií. "Zastiňují okna, takže se neničí například textilie či obrazy v interiéru. Hlavně je ale interiér dobovější, protože dříve nebyla žádná okna bez textilií," řekla ČTK Mája Havlová z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio