Jindřichohradecko trápí hlavně nezaměstnanost

26. říjen 2004

Nezaměstnanost považují starostové obcí z Jindřichohradecka za největší problém regionu. Do řešení této a dalších otázek chtějí aktivně zapojit i jeho obyvatele. Dnes proto v Jindřichově Hradci pořádají konferenci nazvanou Impuls pro Jindřichohradecko - jak dál občané?!.

Starosta Nové Bystřice Jiří Zimola na tiskové konferenci řekl, že cílem je poznat podněty lidí a snažit se najít cestu, jak problémy řešit. "Hlavním důvodem je potřeba udělat si v rámci okresu Jindřichův Hradec jakousi inventuru problémových okruhů, které by bylo třeba ve vzájemné spolupráci řešit," řekl. Konference se skládá ze dvou částí. Nejprve budou hovořit odborníci, zástupci městských obecních úřadů a dalších institucí, následovat bude diskuse s občany. Podněty na besedu vznikly z malého průzkumu veřejného mínění. Podle Zimoly je zájem lidí při hledání řešení problémů důležitý, doufá proto, že je tato akce osloví. Nezaměstnanost by podle něj měla být ústředním námětem při jakýchkoli jednáních. "Jestliže ta nezaměstnanost bývala okolo 4,5 procenta a teď se vyšvihla přes šest procent, a to nemluvím o Dačicku, tak to je katastrofální," řekl. Starostu Českých Velenic Jaromíra Slívu trápí například i nedostatečná dostupnost zdravotní péče. Oblast se donedávna potýkala s problémem, kdy rychlá záchranná služba nedokázala do obce a okolí dojet ze 40 kilometrů vzdálené Třeboně v limitu 15 minut. "Dnes má záchranka detašované pracoviště v Suchdole nad Lužnicí, což je už v našem dosahu, ale zase není obsloužena lékařem. Služby tam drží jen střední zdravotnický personál, který například není oprávněn k některým úkonům," řekl. Dodal, že na Jindřichohradecku není vyřešena ani otázka pohotovosti.

Diskuse se bude týkat také problematiky vylidňování venkova, tedy odchodu mladých a vzdělaných lidí do velkých měst, problémů s dopravní obslužností a menší nabídky zboží a služeb na vesnicích.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio