Jihočeští zemědělci chtějí protesty upozornit na kritickou situaci v chovu mléčného skotu

29. duben 2009

Pomalu jedoucí vozidla na trase od Českých Budějovic po Neplachov a zpět , také v okolí Tábora a na silnici mezí Pískem a Táborem. S takovou realitou musíte ve středu od ranních hodin počítat na jihu Čech.

Za volanty vozů budou jihočeští zemědělci. Připojí se tak k celostátnímu protestu, který chce upozornit na kritickou situaci v chovu mléčného skotu. Forma protestu jihočeských zemědělců bude mít podle Zdeňka Houšky ale i další podobu. Z jihu Čech vyjede autobus a několik osobních aut na celostátní setkání k pomníku selského povstání do Chlumce nad Cidlinou. Do protestu na jihu Čech se zapojí na dvě stovky zemědělců.

"Budou k dispozici auta všech firem, které jsou napojeny na zemědělskou prvovýrobu. To znamená Zemědělské služby Dynín, Madeta, Mavela a jednotlivé zemědělské firmy," upřesnil Houška.

Generální ředitel Madety chápe, že zemědělci nejsou v lehké situaci: "Musíme se dohodnout s řetězci, že tyto ceny realizovat nejde. Musí se někde najít zlaté střední cesta. Nebudu někde před řetězci házet kamením, ale na druhou stranu chápu, že evropská zemědělské veřejnost s nákupními cenami spokojená není, ale ty se netvoří v Českých Budějovicích. To je záležitost celoevropská a dnes bohužel i celosvětová."

Spustit audio