Jihočeští Zelení chtějí do voleb sami

4. srpen 2005

Jihočeská organizace Strany zelených žádá vedení, aby zajistilo samostatný postup strany ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2006. Její členové zároveň doporučují, aby hlavním tématem volebního programu byla ekologická daňová reforma. Rozhodla o tom nedávná krajská konference v Prachaticích.

Principem reformy je daňové zatížení spotřeby neobnovitelných zdrojů energie a surovin a naopak zlevnění ceny práce, případně snížení daně z příjmů. "Důležitá je i podpora výzkumu, vzdělanosti a ochrany životního prostředí. Stranou programu by neměly zůstat ani problémy s dopravou, zejména nákladní," řekl předseda krajské organizace Dalibor Stráský. Dodal, že jihočeští Zelení nejsou nakloněni vytváření koalic s jinými menšími stranami, o nichž se spekuluje. Podle nich to ale neznamená, že nechtějí postavit na kandidátku výrazné postavy bez stranické příslušnosti. "Pokud jsou jejich postoje v souladu s programovými zásadami Strany zelených, jsou jim otevřena i místa v popředí kandidátní listiny," dodal Stráský.

Zelení nemají zástupce ve sněmovně, v listopadových volbách ale uspěl jejich kandidát do Senátu, nestraník Jaromír Štětina. Strana má také členy v brněnském a jihomoravském zastupitelstvu. Na přelomu září a října ji čeká mimořádný volební sjezd. Jeho svolání již podpořilo osm ze 14 krajských organizací. Pět z nich prosazuje do čela exministra životního prostředí Martina Bursíka. Podle nedávného průzkumu společnosti Factum Invenio Zelené v červnu podporovalo 3,3 procenta voličů, proti květnu si tak strana pohoršila o 1,2 procenta. Podle šéfa středočeské odnože Jiřího Čejky mají Zelení ambice získat ve volbách přes pět procent a dostat se tak do parlamentu.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio