Jihočeští žáci volí ke studiu často neperspektivní obory

25. březen 2005

Rodiče a žáci na jihu Čech dávají při volbě školy často přednost ekonomickým oborům, o které není na trhu práce velký zájem. Největší poptávka mezi zaměstnavateli je naopak po absolventech strojírenských profesí. Ačkoli jihočeské úřady práce nabízely na konci února 3300 pracovních míst a měly zhruba 24.000 nezaměstnaných, nebyly schopny pokrýt požadavky zaměstnavatelů, řekl novinářům místopředseda Rady pro rozvoj lidských zdrojů a ředitel českobudějovického úřadu práce Ivan Loukota.

Podle ředitele Úřadu práce v Prachaticích Václava Paucha leží volba studijního oboru hlavně na rodičích, kteří mají leckdy o budoucím povolání svých dětí zkreslené představy. Na úřadech práce fungují informační poradenská střediska. Žákům i rodičům ukazují videa, aby si dokázali vytvořit o zaměstnání určitou představu. "Vývoj v těchto řemeslech jde dopředu, a bohužel u rodičů přetrvávají určité představy, které získali před více než 20 lety," uvedl Pauch. Rada společně s Jihočeskou hospodářskou komorou provádí pravidelné analýzy u zaměstnavatelů s výhledem na příštích šest až devět let, kdy absolventi školy opustí. K volbě perspektivních povolání by mohl podle Paucha rodiče a žáky motivovat systém stipendií u žádaných oborů. Situaci by také zlepšila větší spolupráce s jednotlivými podniky.

V souvislosti s nízkou porodností se také snižuje počet absolventů. Zhruba 8000 vycházejících studentů ve vztahu ke 300.000 pracujícím v jižních Čechách je podle Loukoty relativně málo. Budoucí perspektiva podle něj spočívá v rekvalifikacích a celoživotním vzdělávání lidí ve věku nad 50 let. "Tomu, jak se rychle vyvíjí technika, technický rozvoj a technologie, se budou muset přizpůsobit zejména ti lidé starší," uvedl. Situaci, kdy jihočeské úřady práce plní absolventi z neperspektivních oborů a zároveň ubývá dětí na školách, má změnit optimalizace středních škol a učilišť. Jihočeský kraj jako zřizovatel škol připravuje analýzu, z níž má vycházet redukce některých oborů, řekla místopředsedkyně rady a krajská radní pro školství Marie Hrdinová. Nezaměstnanost v jižních Čechách se pohybuje 2,5 procenta pod celostátním mírou, která je 9,6 procenta. V roce 2004 opustilo střední školy a učiliště 7800 absolventů z Jihočeského kraje. Na úřadech práce se zaregistrovalo 892 z nich.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio