Jihočeští vědci odchovali kapra se zvýšeným obsahem Omega 3 - mastných kyselin
Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity získala v těchto dnech patent na postup odchovu kapra se zvýšeným obsahem Omega 3 - mastných kyselin. Na tomto objevu, který najde svoje uplatnění i v lékařství, se v průběhu tří let podílela nejenom Jihočeská univerzita, ale také odborníci z Institutu klinické a experimentální medicíny a společnosti Blatenská ryba.
Proděkan Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity Pavel Kozák k tomu dodává: „Převratné je, že do současné doby nebyl v podstatě kapr z tohoto pohledu vůbec charakterizován. Spotřebitel se nemohl dozvědět, co a jakou kvalitu si kupuje. Další skutečně novou záležitostí je, že účinek takto charakterizovaného kapřího masa byl ověřen na pacientech po operaci srdce. Byl u nich prokázán skutečně pozitivní účinek na rekonvalescenci.“
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Analytik: Dodávka tanků průlom ve válce s Ruskem nepřinese. Ukrajina jich potřebuje víc
-
Z prezidentské volby se stal životní styl. Přerušení výjezdů kandidátům prospělo, říká expertka Králová
-
‚Daj jim do ruky jen jeden lístek s A.B.,‘ zmínila na sítích. Volební výsledky ale manipulace vyvracejí
-
První den prezidentských voleb v Česku skončil, zatím hlasovala asi polovina voličů