Jihočeští vědci odchovali kapra se zvýšeným obsahem Omega 3 - mastných kyselin
Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity získala v těchto dnech patent na postup odchovu kapra se zvýšeným obsahem Omega 3 - mastných kyselin. Na tomto objevu, který najde svoje uplatnění i v lékařství, se v průběhu tří let podílela nejenom Jihočeská univerzita, ale také odborníci z Institutu klinické a experimentální medicíny a společnosti Blatenská ryba.
Proděkan Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity Pavel Kozák k tomu dodává: „Převratné je, že do současné doby nebyl v podstatě kapr z tohoto pohledu vůbec charakterizován. Spotřebitel se nemohl dozvědět, co a jakou kvalitu si kupuje. Další skutečně novou záležitostí je, že účinek takto charakterizovaného kapřího masa byl ověřen na pacientech po operaci srdce. Byl u nich prokázán skutečně pozitivní účinek na rekonvalescenci.“
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Je pozitivní, že prošel lex OZE 3. Má pro nás ale negativní pachuť, říká předseda Solární asociace Fousek
-
Sparta další body v Lize mistrů nepřidala. Na půdě Feyenoordu Rotterdam prohrála 2:4
-
Slovenský parlament schválil ‚bič na lékaře‘, který je má přes výpovědi udržet v práci
-
Plaga: Ministr Bek je tragický. Babiše chci znovu přesvědčit, že se investice do školství vyplatí