Jihočeští vědci odchovali kapra se zvýšeným obsahem Omega 3 - mastných kyselin
Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity získala v těchto dnech patent na postup odchovu kapra se zvýšeným obsahem Omega 3 - mastných kyselin. Na tomto objevu, který najde svoje uplatnění i v lékařství, se v průběhu tří let podílela nejenom Jihočeská univerzita, ale také odborníci z Institutu klinické a experimentální medicíny a společnosti Blatenská ryba.
Proděkan Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity Pavel Kozák k tomu dodává: „Převratné je, že do současné doby nebyl v podstatě kapr z tohoto pohledu vůbec charakterizován. Spotřebitel se nemohl dozvědět, co a jakou kvalitu si kupuje. Další skutečně novou záležitostí je, že účinek takto charakterizovaného kapřího masa byl ověřen na pacientech po operaci srdce. Byl u nich prokázán skutečně pozitivní účinek na rekonvalescenci.“
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Čestné prohlášení, práce pro konkurenci i škoda 2,5 milionu. Proč policie stíhá exšéfa Lesů ČR za podvod?
-
Stěhování za pět milionů. Ministerstvo nemá analýzu, přesto musí inspekce ‚uhnout‘ jiným agenturám
-
ONLINE: Od vypuknutí epidemie se v Česku nakazilo přes 1,6 milionu lidí. V pátek přibylo 3206 případů
-
Hamáček k cestě do Moskvy: Dohodli jsme se s premiérem, že se v pondělí musím zúčastnit vlády