Jihočeští vědci odchovali kapra se zvýšeným obsahem Omega 3 - mastných kyselin

24. srpen 2011
00906615.jpeg

Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity získala v těchto dnech patent na postup odchovu kapra se zvýšeným obsahem Omega 3 - mastných kyselin. Na tomto objevu, který najde svoje uplatnění i v lékařství, se v průběhu tří let podílela nejenom Jihočeská univerzita, ale také odborníci z Institutu klinické a experimentální medicíny a společnosti Blatenská ryba.

Proděkan Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity Pavel Kozák k tomu dodává: „Převratné je, že do současné doby nebyl v podstatě kapr z tohoto pohledu vůbec charakterizován. Spotřebitel se nemohl dozvědět, co a jakou kvalitu si kupuje. Další skutečně novou záležitostí je, že účinek takto charakterizovaného kapřího masa byl ověřen na pacientech po operaci srdce. Byl u nich prokázán skutečně pozitivní účinek na rekonvalescenci.“