Jihočeští kriminalisté dopadli lupiče, který přepadával malé pošty na Písecku a Strakonicku

13. srpen 2009

Lupiče, který se zbraní v ruce přepadával malé pošty na Písecku a Strakonicku a také spořitelnu v Horažďovicích, dopadli jihočeští kriminalisté. Od května má na svém kontě osm loupeží, mimo jiné na poštách ve Vráži u Písku, v Katovicích či v Sedlici. Klec spadla v úterý, kdy si se zbraní v ruce v Ostrovci na Písecku odnesl z tamní pošty přes 18 tisíc korun.

Písecký kriminalista Josef Bláha vysvětlil, že policisté si postupně vytipovali pobočky pošty, které by mohly pachatele zajímat, hlídali je a pak slavili úspěch: "Bezprostředně po loupežném přepadení došlo ke krátkému pronásledování a zadržení pachatele v prostorách lesního porostu u obce Vráž. Varovné výstřely lupiče nepřinutily k zastavení vozidla, udělal tak až poté, co zjistil, že policisté vystřelili přímo po jeho voze a vzdal se jim."

Lupič, který, pochází z Uherského Hradiště, má dosud čistý trestní rejstřík. Vyšetřovatelka Renata Hajnová upozornila, že terén, který si vybíral pro své loupeže, dobře znal: "Pachatel spolupracuje a k trestné činnosti se doznává. Motivem jeho jednání byla tíživá finanční situace. Byl zaměstnán jako příležitostný lesní dělník, takže prostředí v okolí menších obcí znal a věděl, kde pošty jsou a jakým způsobem přibližně fungují."

Z osmi loupežných přepadení si pachatel odnesl z pošt necelých 140 tisíc korun, dvakrát odešel s prázdnou. V Horažďovicích ho v květnu vyplašil alarm, na konci července mu pracovnice pošty Česticích odmítla peníze vydat. Za loupeže mu hrozí trest dva až osm let vězení.

autor: Ivan Mls
Spustit audio