Jihočeští hasiči poprvé otevřou své sídlo veřejnosti

12. březen 2009

Jihočeské požární stanice se v pátek otevřou veřejnosti. Vůbec poprvé se lidé budou moci podívat do zrekonstruované centrální požární stanice na Pražské třídě v Českých Budějovicích. Den otevřených dveří se koná u příležitosti Dne požární bezpečnosti, který je právě 13. března. V Českých Budějovicích se bude konat od 13 do 18 hodin.

"Pro veřejnost je připravena pět pracovišť, prohlídka bude trvat asi 50 minut a skupinky budou chodit ve 20 minutových intervalech. Nechceme zapomenout ani na děti, pro ně připravené zábavné odpoledne se spoustou her, které jsou věnovány zásadám chování při požáru, či jiné mimořádné události, varovným signálům, obsahu evakuačního zavazadla nebo nahlášení tísňovému volání," dodala mluvčí hasičů Nicole Hovorková

V loňském roce na jihu Čech měli hasiči celkem 7307 zásahů, z toho 1213 požárů. Nejvíce bylo technických zásahů, hned poté jsou ve statistice dopravní nehody, kterých bylo 1261. Při požárech na jihu Čech loni zemřelo 14 osob, z toho jeden dobrovolný hasič. Zraněno bylo 44 lidí, z toho 5 profesionálních a 8 dobrovolných hasičů.

Veřejnost může navštívit sídla profesionálních hasičů i v Českém Krumlově a Jindřichově Hradci v pátek 13. března mezi 9. a 18. hodinou. V Písku a Táboře mohou zájemci přijít od 9 do 15 hodin, v Prachaticích bude Den otevřených dveří od 8 do 14 hodin.

Požární stanice ve Strakonicích pořádá Den bezpečnosti v centru města na Velkém náměstí formou taktického cvičení. Vše začne krátce před 9.hodinou ráno, kdy po vyhlášení požárního poplachu na ZŠ na náměstí bude následovat evakuace. Přistaven bude i 37 metrů dlouhý žebřík.

Práce hasičů je určitě práce zajímavá, dobrodužná, ale určitě ji nemůže dělat každý. Ti, kdo se zajímají o to, v jakém prostředí a s jakou technikou hasiči pracují, tak mohou vidět a zažít něco podobného jako redaktorka Pavlína Fendeková, která v předstihu navštívila českobudějovickou požární stanici na Pražské třídě.

Spustit audio