Jihočeský souhrn

26. květen 2003

Přibližně jednou za 100 let dochází k opravám a rekonstrukcím hlavních fasád objektu Horního hradu zámku v Českém Krumlově. V současné době začala oprava jižní fasády masivu Horního hradu, která bude obtížná nejen díky velké ploše rekonstruované omítky, ale i kvůli složitosti povrchu. Nerovné části fasády vykryje tradiční lešení a všude tam, kde to bude možné použije firma opět pojízdné plošiny, jejichž instalace začala dnes.

Protijaderný spolek Stop Temelin z Horních Rakous dnes vyzval k nákupnímu bojkotu 31 společností, které se podílely na výstavbě a rozběhnutí jaderné elektrárny Temelín. Kromě 14 českých podniků mají být postiženy také firmy z Rakouska, Německa, Francie, Švýcarska, Maďarska, Británie, Itálie a USA.

Křesťané budou vyučovat anglický jazyk. Křesťanské sdružení mladých lidí připravuje Letní jazykový kemp. Ten se uskuteční od 13. do 23. července v prostorách fary Církve bratrské v Husinci. Výuku, na všech stupních pokročilosti, by měli zajišťovat američtí lektoři.

Na 30 milionů korun přišla modernizace venkovního plaveckého areálu v Táboře. Jeho součástí bude také nový bazén s řadou atrakcí, jako je například divoká řeka, výřivka nebo skluzavky. Otevření areálu ale zároveň vyvolává obavy některých lidí, které v minulosti obtěžovaly večerní diskotéky.

V sobotu 31.5. se na stadionu na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích uskuteční Setkání sokolů z celé České republiky.

Až do 20. 10. bude úplně uzavřena ulice Pivovarská v Českých Budějovicích. Důvodem je kompletní rekonstrukce kanalizace a vodovodu včetně přípojek a následná úplná rekonstrukce vozovky, chodníků a veřejného osvětlení.

Jihočeský kraj chce přisypat do pokladny města Prachatic 200.000 korun. Navrhují to radní a město peníze získá, pokud návrh zítra schválí jihočeští zastupitelé. Hejtman Jan Zahradník uvedl, že je to ocenění za úspěch, kterého Prachatice dosáhly v péči o památky.

Policie rozprášila šestičlenný drogový gang. Jihočeští prodejci využívali služeb dvou ostravských výrobců pervitinu. Drogu pak distribuovali zejména v jižních Čechách. Čtyři muže a dvě ženy ve věku od 25 do 35 let sledovala Národní protidrogová centrála asi rok. Pozatýkala je ve spolupráci s jihočeskou policií v dubnu při akci s názvem Mezek. Členové organizované skupiny byli obviněni, pět z nich skončilo ve vazbě. V případě odsouzení jim hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi.

autor: čro čb
Spustit audio