Jihočeský souhrn

25. duben 2003

Českobudějovická nemocnice zahajila léčbu chrápání a spánkové apnoe, což je zástava dechu ve spánku. Operační zákroky k odstranění těchto onemocnění budou provádět lékaři oddělení ušní, nosní a krční. Za léčbou chrápání a apnoe už tak není nutné dojíždět mimo jižní Čechy.

Prachatická nemocnice s poliklinou dnes slavnostně otevře nově dostavěnou lékarnu. Otevření je sice plánovano na dnešní 10. hodinu, ale veřejnosti nová lékárna začne sloužit až od středy.

Regiony se sbližují. Vzájemné představení Jihočeského kraje a rakouské průmyslové oblasti Mostviertel je na programu setkání, které ve čtvrtek konalo v Kulturním domě Vltava v Českých Budějovicích. Iniciátory setkání byli regionální politici, radní, zástupci hospodářské sféry a vlády regionu Mostviertel.

Ministerstvo půmyslu a obchodu vyhlásilo program na podporu obnovy majetku subjektů provozujících energetické liniové stavby. Tento podprogram je zaměřen na obnovu základních funkcí území po loňských povodních v oblasti zásobování elektrickou energií, plynem, teplem a energetickými surovinami. Ministerstvo průmyslu a obchodu poskytuje tuto pomoc jednorázově formou nevratné dotace na obnovu nebo pořízení povodní zničeného majetku. Více informací naleznete na internetovách stránkách ministerstva průmyslu a obchodu.

Ve Strunkovicích nad Blanicí chtějí zavést novou tradici. 26. dubna budou letos už po druhé pořádat Jaroslavské posezení, na které se loni sešlo téměř 30 Jaroslavů z obce a jejího okolí. Jeden z organizátorů, Jaroslav Vokatý věří, že se oslavu podaří uskutečnit i v následujících letech.

Policisté vyšetřují krádež volně uloženého dřeva z lesů Doubrava na Vltavotýnsku. Na 44 metrů krychlových dřeva bylo složeno poblíž autobusové zastávky Vesce a zmizelo beze stopy. Majitelům tak vznikla škoda za 90.000 korun.

Policisté dopadli lupiče. 25-ti letý muž na počátku března ohrožoval v baru Cobra v Českých Budějovicích nožem barmanku a odnesl si lup za 17.000 korun. Muž je obviněn z trestného činu loupeže.

Táborští strážníci opět dopadli při činu sprejery. Ti časně ráno stříkali barvami na garáže v Bydlinského ulici. Jednomu mladíkovi se podařilo utéct. Na místě ale zapomněl batoh s barvami a osobními věcmi. Druhého pachatele strážníci předali Policii České republiky. Během dubna je to v Táboře už podruhé, co byli sprejeři objeveni přímo na místě činu.

autor: čro čb
Spustit audio