Jihočeský souhrn

14. duben 2003

Vimperská radnice pokračuje v řešení dopravní situace ve městě. Po jednáních o situaci na výpadovce na Strážný, se chce vedení města zaměřit i na Sušickou ulici. Ta je ve Vimperku druhým nejvytíženějším tahem a radnice začne tím, že si zde nechá změřit počty projíždějích aut a jejich rychlost. Měření se uskuteční 15. dubna.

Do konce května mají lidé v krajském městě čas na zaplacení poplatku za odpady. Částka je stejná jako loni, tedy 222 koruny za osobu na pololetí. Českobudějovická radnice bude postupně rozesílat na 55.000 složenek. Lidé však mohou zaplatit také přímo v pokladně magsitrátu a ušetřit tak za poštovné.

900 korun za jeden přestupek. Tuto sumu budou obce na Prachaticku platit radnici v Prachaticích za to, že za ně bude řešit přestupky jejich občanů. Na vyřizování přestupkové agendy se přitom s prachatickou radnicí dohodla většina menších obcí v okolí.

Noční pohotovost v Třeboni zůstane. I když zdravotnická záchranná služba, pod kterou pohotovost patří, dostala od kraje méně než loni od okresního úřadu, pohotovost i v nočních hodinách zachová. Nedostatek peněz bude řešit žádostí o příspěvek od okolních obcí, které pohotovost také využívají.

Peníze za separovaný odpad budou v Prachaticích použity na přístřešky na popelnice. Rozhodli o tom radní. Prachatická radnice získala za separování odpadů v loňském roce přes 210 tisíc korun. Kromě nových přístřešků na popelnice se z nich pořídí i 6 kontejnerů na tříděný odpad.

Kapacita městského hřbitova v Soběslavi přestává stačit. Jeho plocha bude proto rozšířena asi o jednu třetinu. Projekt počítá nejen s klasickými ale i rodinnými hroby, urnovými místy, rozptylovou loučkou a kolumbární zdí. V části nových prostor ale nebudou kvůli vysoké hladině spodní vody hroby. Proto zde bude vybudován parčík. Podle odhadů by se zde mělo začít pohřbívat už v příštím roce.

Na železniční trati České Budějovice - Praha musí tento týden cestující počítat s několika výlukami. Mezi jihočeskou metropolí a Chotýčany je to dnes a ve středu od 8.55 do 15.50 hod a ve čtvrtek od 8.55 do 14.10 hod. Zítra nepojedou vlaky od 8.55 hod do 16.05 mezi Českými Budějovicemi a Ševětínem.

S maketou pistole neuspěl. Tak lze charakterizovat případ 24 letého Rumuna, který na začátku víkendu přepadl směnárnu u Řasnice v okrese Prachatice. Obsluze hrozil maketou pistole a chtěl si vynutit peníze. Zaměstnankyně, která v té době ve směnárně obsluhovala, ale přibouchla okénko a zapnula poplašný zvukový systém. Zloděj zpanikařil, utekl ke svému auto a odjel. Policisté ho ale za několik desítek minut dopadli.

autor: čro čb
Spustit audio