Jihočeský souhrn

3. prosinec 2002

Všechny světelné křižovatky v Českých Budějovicích jsou už ve stavu, v jakém byly před povodněmi. Jako poslední byla dokončena rekonstrukce světelné signalizace na křižovatce Strakonická-Průběžná na mezinárodní trase E55. Rekonstrukce si vyžádala 700 tisíc korun.

Rada náčelníků Horské služby ČR odvolala náčelníka Horské služby Šumava Karla Lásku. Vysvětluje to zanedbáním jeho povinností při vykonávání funkce. Na jeho místo dočasně jmenovala Františka Stupku, který povede horskou službu do konce zimní sezony, poté bude vypsáno výběrové řízení. Náčelníci horské služby mají pětileté funkční období. Horská služba ČR je občanským sdružením, které je financováno z prostředků ministerstva zdravotnictví, ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva vnitra a grantů.

Od dubna 2003 začne českobudějovická a. s. Motor Jikov Tlaková slévárna vyrábět sériově hliníkové odlitky do bezpečnostních pásů, které bude dodávat německé firmě Kern-Liebers. Podle ředitele slévárny Miroslava Dvořáka se společnosti zatím dohodly na dodávkách 2,5 milionu kusů ročně, což bude představovat tržby více než 20 milionů korun. Kern-Liebers má v Českých Budějovicích závod. Slévárna, jejíž tržby loni dosáhly 207 milionů korun, bude vyrábět také tři typy dílů pro osobní automobily Mercedes řady C, což bude znamenat dalších 25 milionů korun tržeb.

Prachatický Fotklub F:2,8 zítra zahajuje výstavu výtvarných fografií svých členů. Vernisáž je naplánována na 18 hodinu v prachatické galeri Dolní brána. Jde o již třetí výstavu fotoklubu, na které se představí celkem 14 autorů. Výstava bude přístupná minimálně do konce roku.

Některé z perel ze svých knihovních fondů vystavuje až do 19. prosince v prostorách Státního okresního archívu v Českých Budějovicích Jihočeská vědecká knihovna. Na výstavě "Knihy vzácné a také krásné" tak mohou čtenáři a příznivci vzácných knih vidět například Pražskou bibli z roku 1488, Sbírku usnesení českého sněmu z roku 1700, Postillu Jana Husa z roku 1564 či ukázky jihočeské knižní vazby z přelomu 18. a 19. století.

Titul Pečovatelka nebo Pečovatel roku 2002 si včera z Novoměstské radnice v Praze odneslo deset oceněných. Jediným mužem mezi oceněnými byl Michal Plachý ze střediska Blanka Diakonie Českobratrské církve evangelické v Písku. Pečovatelkou roku 2002 se stala také Anna Hronová z Farní charity Vimperk.

Prachatice mají na Velkém náměstí od včerejšího poledne hlavní vánoční strom. Jde o 16 metrů vysoký smrk, pocházející z jižního okraje Prachatic, který věnovaly Městské lesy - Prachatice. První akcí pod ním bude v neděli 8. prosince druhý adventní koncert.

autor: čro čb
Spustit audio