Jihočeský souhrn

21. říjen 2002

Táborské kino Svět dnes zahajuje druhý ročník Filmového cyklu pro středoškoláky, a to francouzským snímkem Pornografický vztah. Cyklus není určen jen studentům, ale široké veřejnosti, která má zájem o náročnější tituly. V rámci projektu budou letos uvedeny ještě snímky Spalovač mrtvol a mexický hit Amores Perros. Po Novém roce cyklus pokračuje dalšími pěti tituly. Začátky představení jsou od 17:30.

V rámci mezinárodní konference Fórum 2000, konané pod záštitou prezidenta Václava Havla, zavítá dnes do Tábora nejznámější americký alternativní ekonom David Korten. Ten bude od 18 hodin v táborské pobočce Jihočeské univerzity hovořit a diskutovat o hlavním tématu jeho celoživotního zájmu negativních sociálních a ekologických důsledcích ekonomické globalizace. Vstup na přednášku je zdarma.

Na pracovní návštěvu okresu Strakonice přijede ve středu hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník. Při výjezdním dnu, organizovaném oblastní kanceláří Jihočeské hospodářské komory, postupně navštíví a. s. Jihočeská drůbež Vodňany (9.00 hod), Střední rybářskou školu Vodňany (10.15 hod) a odpoledne pak firmy Metal Progres Strakonice (14.00 hod), ČZ Strakonice (15.00 hod), Ales (16.00 hod) a firmu Vitráže Havelkovi (16.30 hod). Výjezdem na Strakonicko tak pokračuje plán, během kterého chce hejtman Jan Zahradník postupně navštívit všechny okresy Jihočeského kraje. Za sebou již má výjezdy na Jindřichohradecko (Dačicko), Písecko a Táborsko.

Na druhém bloku jaderné elektrárny Temelín pokračují zkoušky ochran turbogenerátoru. Pracovníci dodavatele dále provádějí kompletaci generátoru. Především pracují na přesném spojení rotoru generátoru s třetím nízkotlakým dílem turbíny. Byly provedeny tlakové zkoušky primární (jaderné) části bloku při tlaku 17,65 MPa a sekundární (nejaderné) části na 8,6 MPa. Při těchto zkouškách byly zjištěny drobné netěsnosti, které pracovníci elektrárny v průběhu víkendu odstranili. Nyní jsou prováděny přípravy zařízení pro opakování těchto velkých tlakových zkoušek. Ostatní systémy elektrárny pracují podle režimu obou bloků.

O třináct tisíc lidí více ve srovnání s loňskem přišlo na letošní podzimní výstavu Hobby v Českých Budějovicích, která včera po čtyřech dnech skončila. Areál výstaviště se pro zahrádkáře a kutily uzavřel v neděli v 18 hodin a pokladny napočítaly nejméně 35 tisíc platících návštěvníků. "Na návštěvnost mělo zcela určitě vliv zrušení agrosalonu Země živitelka, který jsme stornovali kvůli povodním. Nejsilnějšími dny byly sobota a neděle, lidé přišli, ačkoliv chvílemi pršelo. Spokojeni byli i vystavovatelé, protože lidé dost nakupovali," uvedla mluvčí společnosti Výstaviště Lenka Chrástová.

Na území Jihočeského kraje došlo za uplynulý víkend ke 49 dopravním nehodám, při nichž byla způsobená škoda vyčíslena na 2 240 000 korun. Při uvedených dopravních nehodách byla jedna osoba usmrcena, jedna osoba zraněna těžce a sedm osob lehce. Nejčastější příčinou dopravních nehod byla nepřiměřená rychlost, nesprávný způsob jízdy a nedání přednosti v jízdě. Ve dvou případech bylo zjištěno použití alkoholu před jízdou.

autor: čro čb
Spustit audio