Jihočeský souhrn

23. září 2002

V železniční stanici České Budějovice byly včera pomocí vrtulníku vztyčeny nové osvětlovací věže, které nahradí současné nevyhovující osvětlení. Modernizace osvětlení, která je součástí druhé etapy elektrifikace trati České Budějovice - Horní Dvořiště, zvýší bezpečnost zaměstnanců drah i cestujících a možnost regulace přinese úspory elektrické energie. Nových 15 věží, které byly kvůli omezené nosnosti vrtulníku sestavovány z několika kusů, nahradí 235 dosavadních stožárů.

Táborská nemocnice, která se za cenu velkých úspor vymanila během dvou let ze ztráty, bude nyní potřebovat zhruba 400 milionů korun na rekonstrukci operačních sálů. O výsledcích restrukturalizačního programu, který byl zahájen na podzim 1999, včera ředitel nemocnice Zdeněk Jirků informoval ministryni zdravotnictví Marii Součkovou. Ta uvedla, že o investičních dotacích budou rozhodovat kraje.

V Jindřichově Hradci o víkendu slavnostně otevřeli novou městskou sportovní halu. Celá výstavba tohoto sportovního stánku si vyžádala 76 milionů korun, město do výstavby vložilo více než 56 milionů. V nové hale jsou k dispozici tribuny pro 776 diváků a další místa k stání. Halu budou především využívat oddíly ženské házené, basketbalisté a volejbalisté. V dopoledních hodinách dostanou prostor studenti jindřichohradeckých středních škol.

Na území České republiky bylo v sobotu zaznamenáno 56 požárů, které způsobily celkovou hmotnou škodu přesahující 1,4 milióonu korun. Oheň si nevyžádal oběti na lidských životech, jeden člověk byl zraněn.

Čtyřmi góly v průběhu závěrečné dvacetiminutovky prohráli hokejisté HC České Budějovice utkání 4. kola extraligy ve Znojmě 0:4 a společně s Havířovem jsou na chvostu tabulky. Připojíme zbývající výsledky: Sparta Praha - Havířov 3:1, Litvínov - Vítkovice 3:2, Karlovy Vary - Pardubice 1:7, Plzeň - Třinec 5:2, Vsetín - Liberec 6:3 a Slavia Praha - Zlín 3:0, Tabulku vede Litvínov.

Ve druhé hokejové lize prohrály Strakonice v Mostu 2:6 a Tábor v Pelhřimově 0:1.

Ve fotbalové divizi A si Strakonice upevnily vedení v soutěži výhrou v Rokycanech 2:1, Kaplice podlehla v Přešticích 0:3 a Hluboká hrála doma nerozhodně se Sezimovým Ústím 1:1 .

Ve 3. a 4. dvoukole hokejbalové extraligy zvítězili po neúspěšném vstupu do soutěže muži Vltavy České Budějovice nejprve nad Třincem 3:2 a poté zdolali i Karvinou 5:2. V tabulce se vyhoupli na 12. příčku.

V extralize pozemních hokejistů zvítězili České Budějovice nad Rakovníkem 2:1 a v první lize žen rozdrtily pozemkářky Meteoru Vyšehrad 12:1 a jsou v čele tabulky.

Ženy Sokola-sportovní školy České Budějovice obsadily v závěrečném pátém kole první atletické ligy druhé místo, jen půl bodu za vítězkami z Mostu. Celkově skončily páté a i v příští sezoně budou soutěžit ve druhé nejvyšší soutěži. Z té naopak sestupují do druhé ligy atletky Tábora stejně jako muži Sokola České Budějovice.

autor: čro čb
Spustit audio