Jihočeský souhrn

28. červenec 2006

Větší bezpečnost návštěvníků plaveckého areálu v Táboře - to je jeden z cílů, který sleduje toto sportovní zařízení. I proto je zde k dispozici defibrilátor, který může zachránit lidský život. Obsluha tohoto automatického přístroje není podle ředitele jihočeské zdravotnické záchranné služby Marka Slabého nijak složitá, zvládne ji i laik.

Českobudějovická policie vyšetřuje případ neznámého střelce, který ze vzduchovky střílí po lidech na městském sídlišti Máj v ulici V. Volfa mzi domy s čísly 8 až 10. Policisté zatím žádnou stopu nemají, zajistili jen broky, které lékaři vyjmuli z těl poškozených. Pachateli hrozí trest odnětí svobody až 2 roky.

Turisté, kteří letos přijedou do Tábora, si mohou prohlédnout město s takzvaným zvukovým průvodcem. Přístroj podobný většímu mobilnímu telefonu si mohou půjčit zdarma v infocentru na Žižkově náměstí.

Město Jindřichův Hradec v posledních letech investuje nemalé finanční prostředky do zkvalitnění sítě cyklostezek. Společně s dalšími 16 obcemi, sdruženými do mikroregionu Jindřichohradecko, odstartovalo nyní město další projekt, díky němuž se milovníci kol dočkají lepšího zázemí. Budování přístřešků začalo minulý týden. Rozpočet projektu počítá s investicí 800 000 korun. Polovinu potřebných financí poskytnou jednotlivé obce mikroregionu, zbytek peněz pak pochází z rozpočtu Jihočeského kraje - konkrétně z Programu obnovy venkova. Jindřichův Hradec instaluje na svém území hned tři odpočívadla za zhruba 60 tisíc korun.

Dvacítka nových parkovacích míst vznikne v Českých Budějovicích v souvislosti s rekonstrukcí Klostermannovy ulice na Pražském předměstí.

Jiráskovo nábřeží v Českých Budějovicích začne procházet postupnou rekonstrukcí. S opravou komunikace a s dalšími úpravami se začne nejdříve v úseku od Husovy třídy ke Klavíkově ulici. První etapa rekonstrukce Jiráskova nábřeží, která by měla začít zhruba v půlce srpna a skončit v říjnu, přijde město na 9 a půl milionu korun bez DPH.

Obnovy se dočká historická lávka pod zámkem v Jindřichově Hradci. Stav můstku vyhodnotila revizní komise jako havarijní. Renovace lávky pod zámkem, která si vyžádá 2,5 milionu korun, začne letos. V novém ji budou moci nejen obyvatelé města, ale i jeho návštěvnící, obdivovat příští rok na jaře.

Na Prachaticku přišlo po zavedení bodového systému o řidičský průkaz již 11 motoristů. Hlavní příčinou je podle vedoucího dopravního inspektorátu Martina Grožaje alkohol. Překvapením policejních statistik na Prachaticku je, že pod vlivem alkoholu jezdí velký počet cyklistů.

Ani přes enormní horka nezaznamenali velkochovatelé na jihu Čech žádné výraznější ztráty. Dobytek potřebuje podle ředitelky Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hany Hricové stejně jako ostatní zvířata dostatek vody a stínu.

autor: čro čb
Spustit audio