Jihočeský souhrn

21. červenec 2006

Strakonický hrad přivítá noční návštěvníky. Dnes se uskuteční letos již podruhé noční prohlídky, které připravilo Muzeum středního Pootaví. Ožijí při nich historické osobnosti spojené s dějinami hradu - například velkopřevor johanitského řádu Jan z Rožmberka nebo Václav z Michalovic. Chybět nebudou ani dudáci a Bílá paní. Pokud nestihnete dnešní noční prohlídku strakonického hradu, můžete využít další dva srpnové termíny - 4. a 18. srpna. Začíná se vždy od 21 a 22 hodin.

Návštěvníci ZOO Ohrada u Hluboké nad Vltavou mohou nově vidět v soví voliéře puštíka bradatého a od tohoto týdne také dvě mláďata jeřábů popelavých. Podle zástupce ředitele ZOO Romana Kössla je to vzácnost.

V prvním pololetí letošního roku provedli na jihu Čech inspektoři České obchodní inspekce téměř 2 230 kontrol v provozovnách stravování. Nejčastějšími prohřešky byly jako již tradičně nedostatečná míra nápojů, hmotnostní odchylky u pokrmů nebo také nedodržení smluvní ceny. Ředitel inspektorátu České obchodní inspekce v Táboře Daniel Adamec ČRo potvrdil, že kontroloři udělili celkem 644 blokových pokut. Výše sankce, kterou může inspektor České obchodní inspekce udělit provozovateli stravovacího zařízení na místě v případě zjištění nedostatku, se může vyšplhat až na 5 000 korun.

Přivést mladé rodiny s dětmi do obce se rozhodli ve Dřítni na Českobudějovicku. Při přidělování 60i obecních bytů zde dali přednost právě jim. Jak potvrdil starosta Dřítně Karel Lukáš zájem ale roste i o výstvavbu rodinných domků. Mladým rodinám s dětmi se v Dřítni nabízí i zázemí v podobě dvou obchodů se smíšeným zbožím, základní i mateřské školy a zdravotnického zřízení. Se začátkem letních prázdnin zde navíc začaly přípravy na zvýšení kapacity mateřské školy.

I přes velká vedra řada dětí zůstává doma ve městě. Českobudějovický dům dětí a mládeže pořádá už tradičně tzv. příměstský tábor. Pro 26 dětí je připraven každý den bohatý program, od 8 do 16 hodin - výlety, návštěvy plovárny atd. Českobudějovický dům dětí a mládeže plánuje ještě srpnový turnus příměstského tábora. Přihlášeno je už 25 dětí a kapacita je pro 30.

Táborská nemocnice čeká už několik let na nové operační sály. Z různých variant, jak neutěšený stav řešit, dali nyní jihočeští radní přednost výstavbě nového pavilonu urgentní medicíny. Zatím je hotova pouze studie, podle které by v novém objektu na prostranství před vchodem do budovy vznikl moderní příjem, chirurgické oddělení a operační sály.

14 nových rodinných domků se 42 bytovými jednotkami vyrostlo v Třeboni v lokalitě U Francouzů.

Dva a půl milionu korun by měla českobudějovická radnice zaplatit soukromým vlastníkům části lesoparku Stromovka - takové je rozhodnutí Nejvyššího soudu. Zhruba pětina Stromovky, která je v soukromých rukou, byla státem označena jako veřejný prostor, jenž musí zůstat přístupný veřejnosti. Město České Budějovice tak podle verdiktu soudu bude platit za neoprávněné obohacování se.

Kvůli konfliktu na Blízkém Východě musela Madeta zastavit všechny dodávky zboží do Libanonu. Pro tradičního jihočeského producenta mléčných výrobků je vývoz do této země důležitý, protože Libanon patří k největším zahraničním odbytištím. Podniku může vzniknout výrazná finanční ztráta, což potvrdila Českému rozhlasu vedoucí zahračního obchodu Madety Miroslava Hubáčková.

Město Jindřichův Hradec proinvestovalo za první pololetí letošního roku zhruba 50 milionů korun. Za tyto finance například rozšířilo parkoviště ve dvoře Jezuitské koleje, zrekonstruovalo střešní plášť nad tribunami zimního stadionu nebo instalovalo informační systém ve městě.

V Křemži na Českobudějovicku začal ve čtvrtek již 15. ročník oblíbeného veletrhu. Jak potvrdil starosta Josef Troup oprava náměstí, mostu a silničního průtahu v obci nemá na běžného návštěvníka veletrhu žádný dopad. Řidiči by měli do obce přijet i zaparkovat bez problémů.

autor: čro čb
Spustit audio