Jihočeský souhrn

14. červenec 2006

Po více než 12 letech přestalo v Netolicích fungovat rehabilitační středisko. Všeobecná zdravotní pojišťovna neprodloužila provozovateli střediska smlouvu v takovém rozsahu jako dřív. Lidé z Netolic a okolí budou muset na rehabilitaci dojíždět do Prachatic, Vimperka nebo třeba do Českých Budějovic.

Strakonice prodaly historický dům na Velkém náměstí. Kdysi v něm sídlil známý bufet Koflík. Budovu koupila za více než 6 milionů korun místní firma Hamaga, která podniká v realitách. V domě chce vybudovat obchodní pasáž, služby a byty. Rekonstrukce objektu začne zřejmě příští rok.

V Prachaticích vznikne koupaliště za 53 milionů korun. 23 milionů město získá formou bankovního úvěru, zbylých 30 milionů zaplatí ve dvou částech z rozpočtu. Už příští rok v létě by tak nemusela nastat situace, že se v parných letních dnech Prachatičtí nemají kde koupat.

Kříž za zásluhy o Spolkovou republiku Německo obdržela tento týden paní Helena Faberová z Českých Budějovicích. Vysoké státní vyznamenání získala za zásluhy o porozumění mezi Čechy a Němci, které vedlo až k založení Sdružení Ackerman-Gemeinde v Praze a k realizaci projektu Magdala, který pomáhá obětem obchodu s ženami.

80 tisíc korun uvolnil Jindřichův Hradec ze sociálního fondu na nákup speciální plošiny pro vozíčkáře. Ta bude umístěna na vlakovém nádraží. Finance na nákup speciální plošiny pro vozíčkáře dají, kromě města, České dráhy a konto Bariéry. Stejná plošina má vzniknout také na vlakovém nádraží ve Strakonicích.

Prachatice se definitivně a symbolicky rozloučí s armádou. Zastupitelé totiž schválili prodej posledního armádního objektu ve městě - bývalé vojenské správy. Na prodej je stará historická budova, vedlejší propojená novostavba a pozemky. Městem požadovaná cena je zhruba 3 000 000 korun a objekty je možné získat i jednotlivě. Město v nabídce k prodeji nespecifikovalo, co by budoucí majitel měl v budovách provozovat.

Obřadní síni českobudějovické historické radnice vévodí zbrusu nové varhany. Nahradily téměř šedesát let staré a nefunkční. Je to reprezentační nástroj a to jak svým vzhledem, tak i samotným ovládáním pomocí mikroprocesorů. Dubový hrací stůl je s varhany propojen kabelem s optickými vlákny. Dřevěné píšťaly jsou vyrobeny z kvalitního smrkového dřeva, měch a vzdušnice z borového, a na kovové píšťaly byl použit cín. Celkové náklady představují částku přes dva miliony korun.

Jihočeská zdravotnická záchranná služba dostala pokutu ve výši 30 tisíc korun. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže zvýhodnila při výběrovém řízení na nákup nových sanitních vozů jednoho z uchazečů.

Tábor bude mít další partnerské město, tentokrát ve Slovinsku. Smlouvu o partnerství s městem Škofja Loka podepíší starostové v září při Táborských setkáních.

V Holašovicích se opravují domy. Z 22 statků, které jsou na seznamu památek chráněných UNESCO bude mít v průběhu léta 16 opravený štít. Peníze obec získala od ministerstva kultury, práci si pak, podle starosty Jana Jílka, každý udělá sám. Většina stavení by měla být opravena do holašovických Selských slavností, ty začínají příští pátek.

Jihočeský kraj rozdělí mezi úspěšné účastníky regionálního kola Vesnice roku 300 tisíc korun. Obce na 1. místě dostává příspěvek ve výši půl milionu korun, na druhém místě 400 a na třetím 300 tisíc korun.

autor: čro čb
Spustit audio