Jihočeský souhrn

19. květen 2006

Most přes rybník Vítek patří Třeboni. Most před obcí Stará Hlína, někdy také nazývaný pohádkový, přijalo město jako dar od Jihočeského kraje. Most byl při povodni v roce 2002 z poloviny stržen velkou vodou. Jihočeský kraj ho na své náklady obnovil a nyní daroval Třeboni. Most už není využíván k žádné dopravě, ale je jednou z dominant kraje.

150.000 korun z fondu chráněného bydlení v Týně nad Vltavou poputuje na zkvalitnění života lidí v domech s pečovatelskou službou. Rozhodli o tom zastupitelé. Starosta Karel Hájek upřesnil, že se jedná o úpravu okolí objektů i jejich vnitřních prostor.

V Blatné na ulici J. P. Koupka vyroste fontána. Nápad vznikl před dvěma lety při rekonstrukci této ulice. Projekt už je zpracován a s realizací by se mělo začít ještě letos. Fontána bude kamenná a na její stavbu se město snažilo získat různé dotace.

V Třeboni od počátku tohoto týdne funguje nové dopravní hřiště. Sloužit bude dětem a mládeži pro praktickou výuku pravidel silničního provozu.

Také v Blatné mají dopravní hřiště. To čeká po několika letech fungování oprava. Hřiště je u mateřské školy Šilhova. Nevyužívají ho jen děti ze školky, ale je volně přístupné i veřejnosti. Rekonstrukce bude stát okolo 200 tisíc korun.

Táborští zastupitelé rozhodli o udělení mimořádné ceny města 16letému Miloši Paťhovi z Tábora. Ten nedávno svým činem zachránil životy obyvatel domu v Jeronýmově ulici, jehož část se zřítila.

Ekologické organizace sdružené v pracovní skupině Zelený pás (Grünes Band) se ve čtvrtek sešly v Schönebenu v Rakousku. Jednaly o problematice lyžařského areálu Hochficht-Smrčina z pohledu ekologických organizací Rakouska, Německa a Česka. Jejich představitelé vyjádřili nesouhlas s budováním lyžařského areálu na Smrčině, stejně jako Správa Národního parku Šumava. P

Okolo řeky Nežárky v Jindřichově Hradci povede cyklostezka. Navazovat bude na stezku, která je již vybudovaná a vede z Děbolína do Hradce. Nová cesta, podle starosty Karla Matouška, navede turisty přímo pod Muzeum Jindřichohradecka a k zámku.

Na Šumavě si můžete zasadit svůj strom. Další akce k 15. výročí Národního parku Šumava se uskuteční tuto sobotu 20. května. Na každé z 12 lesních správ šumavského parku bude mít kterýkoliv z příchozích možnost zasadit 15 lesních stromků.

Prostor před Českobudějovickým nádražím projde kompletní rekonstrukcí. Výměna a rekonstrukce čeká všechny inženýrské sítě, nově bude instalované veřejné osvětlení a udělají se nové troleje pro městskou hromadnou dopravu. Důležitá je podle náměstkyně primátora Ivany Popelové i připravovaná reorganizace celého přednádražního prostoru a dopravy v něm. Náklady na akci se budou pohybovat okolo 78 milionů korun. Částku musí ještě schválit zastupitelstvo. Pokud ji schválí, práce by mohly začít v půlce června, předpokládaný termín dokončení je konec října.

autor: čro čb
Spustit audio