Jihočeský souhrn

12. květen 2006

V okolí Nové Bystřici vznikly nové turistické stezky. Slavnostně se otevřou v sobotu 13. května, kdy je na nich připraveno putování po stopách Jana Jakuba Grázla - loupežníka, který údajně v 19. století loupil v lesích na Slavonicku a Novobystřicku.

V Českých Budějovicích byl tento týden slavnostně zahájen provoz Centra prevence civilizačních chorob. Odborní pracovníci centra se chtějí zaměřit především na osvětovou činnost a prevenci, a to hlavně v oblasti kardiovaskulárních, metabolických a dalších civilizačních chorob. Centrum prevence civilizačních chorob, které je první svého druhu u nás, najdete v budově Zdravotně-sociální fakulty Jihočeské univerzity v ulici U Výstaviště 26 v Českých Budějovicích. Otevřeno bude zatím dvakrát týdně, v úterý a ve čtvrtek, vždy od půl páté do půl sedmé.

Muzejní noc přichystalo na dnešní den Prachatické muzeum. Kromě stálých expozic a aktuálních výstav nazvaných "Rádia - první média masové komunikace" a "Hle, co nového v muzeu" se návštěvníci mohou podívat také pod budovu historického Sittrova domu. Věra Škopková z Prachatického muzea dodává, že se tak stane teprve podruhé v historii, ale brzy se sklepy možná podaří zpřístupnit častěji.

Kamerový systém letos v Blatné nevznikne. Město žádalo na pořízení dvou kamer a obslužného pultu o dotaci z programu Partnerství, který každoročně vypisuje ministerstvo vnitra. Se svou žádostní ale neuspělo. O finance ze stejného programu se proto bude ucházet i příští rok.

Ceny za vstup do letního plaveckého areálu v Táboře se v letošní sezoně prakticky nezmění. Dospělý zaplatí za celý den 70 korun, děti polovinu. Stejně jako loni budou platit i rodinné slevy.

Hasiči z Vlachova Březí dostanou peníze z evropských fondů. Česká republika sice zaostává v čerpání peněz z fondů Evropské unie, ale i na jihu Čech existují organizace, které "evropské" peníze umějí získat. Sbor dobrovolných hasičů Vlachovo Březí dokončuje dva projekty, díky kterým dostane na vybavení zhruba 283 tisíc korun. Druhý úspěšný projekt vlachovobřezských hasičů se týká internetové technologie a audiovizuální techniky pro školení jednotky.

Spotřebitelům, kteří mají problémy s vyřízením reklamací, slouží už 6 let v Českých Budějovicích informační centrum Sdružení obrany spotřebitelů. Jen loni zde poradili 900 nespokojených zákazníků. Lidé se na poradce v centru obracejí nejčastěji kvůli reklamacím obuvi. Informační centrum Sdružení obrany spotřebitelů sídlí v Českých Budějovicích na Senovážném náměstí číslo 13. Se svým problémem můžete také zavolat na poradenskou linku 60 80 32 385, na které dostanete radu každý den neomezeně.

Provozování předzahrádek u restaurací v Táboře bude pro hostinské nakonec i nadále bezplatné, navíc oproštěno od zbytečné administrativy. Předzahrádky se nejprve dostaly do nového tržního řádu a tím by jejich zřízení bylo komplikovanější než dosud. Rada nyní nechala tržní řád upravit a vše se tak vrací k původnímu systému.

Provoz MHD v Českých Budějovicích prodražuje nízká rychlost autobusů a trolejbusů. Ty se pohybují průměrně rychlostí 13 kilometrů za hodinu. Město chce proto v centru zřídit pro MHD preferenční pruhy, rada o nich bude jednat příští měsíc.

Město Písek změní smlouvu o provozování psího útulku a bude hledat nového provozovatele tohoto zařízení. Hlavně ze strany ochránců přírody se čas od času objevily zprávy, že současný provozovatel útulku nedodržuje hygienické a veterinární předpisy, které se ale nikdy nepotvrdily. Objevovaly se i připomínky k tomu, že se nesnaží psům rychle najít nové majitele, ale drží psy v útulku co nejdéle, aby od města získal další dávky za každý krmný den. Ani toto podezření se ale nikdy nepotvrdilo. Město chce od nového roku najít nového provozovatele píseckého psího útulku a s ním uzavřít nově upravenou smlouvu.

Po letech příprav a plánů se základní škola v Českých Velenicích konečně dočká modernizace. Mělo by dojít kromě jiného k provedení sanace a izolace celé budovy, výměně oken a úpravám vodovodu a kanalizace. To sebou nese samozřejmě i dočasná omezení provozu. Většina hlučných prací by však měla být prováděna o prázdninách. Celá modernizace by měla být dokončena do konce letošního roku. Finanční prostředky podle starosty Slívy město získalo od státu.

autor: čro čb
Spustit audio