Jihočeský souhrn

5. květen 2006

Už 19 lidem se podařilo najít práci v rámci projektu Pracovní uplatnění klientů sociálně psychologického centra Arkáda v Písku. Projekt zaměřený na dlouhodobě nezaměstnané podpořily Evropská unie a Jihočeský kraj. Jak nám sdělila koordinátorka centra Andrea Vondrášková, docházelo v posledním roce do Arkády celkem osm desítek lidí na individuální a skupinové terapie, činnostní program a sociálně právní poradenství. Program nyní vrcholí vzdělávacími kurzy.

Další dlužníci dostali v Prachaticích výpovědi. Prachatičtí radní už rozhodovali podle nových zákonných úprav. Schválili dalších 11 výpovědí z nájmu v městském bytu. Starosta Jan Bauer (ODS) ocenil, že vypovědět nájem ze zákonem stanovených důvodů lze nyní bez vyjádření soudu. Na základě legislativních změn nebudou Prachatice poskytovat neplatičům náhradní ubytování, ale pouze přístřeší, a to v holobytech v kasárnách nebo v mobilních buňkách u nádraží.

Zima zanechala na budovách ve Volarech milionovou škodu. Volarská radnice spočítala škody, které na obecních objektech zanechala zima. Celkově dosáhly částky zhruba 1,3 milionu korun. Starosta Volar Radek Mrkvička (nezávislý za ČSSD) počítá s tím, že většinu škod uhradí pojišťovna. Domy utrpěly ve Volarech zejména tím, že do nich zatekla voda z tajícího sněhu. Mezi nejvíce poškozené patří zdejší dům dětí.

Rozsáhlá rekonstrukce Jindřichova Hradce by neměla negativně ovlivnit turistickou sezonu. Rozsáhlou úpravou povrchů prochází ulice Klášterská a Růžová a Masarykovo náměstí. V těchto dnech už se dláždí chodníky v Růžové ulici a připravuje se podklad pro její asfaltování. Úpravy Klášterské ulice a Masarykova náměstí budou ale probíhat i přes léto. Aby město nepřišlo o téměž 19 milionovou dotaci z fondu PHARE, musí se vše stihnout do 31. prosince.

Stráž nad Nežárkou lákala a láká turisty svým okolím a především zámkem. Ten ale bohužel, až na jeden loňský víkend, nikdy nebyl přístupný veřejnosti. Vše se definitivně změní v sobotu 6. května, kdy se zde otevírá stálá expozice věnovaná pěvkyni Emě Destinnové. Pro tyto účely budou na zámku vyčleněna hned tři prostranství včetně hudebního sálu pro 200 diváků.

Dešná na Jindřichohradecku si chce vylepšit hospodaření, a proto se rozhodla zřídit společnost s ručením omezeným. Ta se bude starat o 250 hektarů obecních lesů. Společnost se v těchto dnech rozjíždí a zatím je velice těžké říci, zda to ve svém důsledku bude tak výhodné, jak se obec domnívá. Podle starosty jsou ale první odhady příznivé. Díky financím, které by společnost mohla získat, bude nejprve zakoupen štěpkovač. Získané palivo pak obec využije ve své ekologické kotelně.

Zoo Ohrada v Hluboké nad Vltavou bude bohatší o budovu pro Centrum ekologické výchovy. Již se pracuje na její nové střeše. Vedení hlubocké Zoo se ji rozhodlo osázet netřesky a rozchodníky. Potřeba je až 75 tisíc kusů těchto rostlinek.

Soběslav připravuje výstavbu třípodlažního domu v centru města nedaleko nádraží. Celkem 15 nových bytů město pronajme lidem s nižšími příjmy.

Zhruba 1 milion korun si vyžádá oprava silnic po zimě v Blatné na Strakonicku. Letošní dlouhá a tuhá zima se tam podepsala i na nedávno opravených komunikacích. Opravy poničených silnic budou během roku probíhat v etapách, podle toho, jak jsou které ulice zatěžované. Současně bude probíhat rekonstrukce ulic Tylova a Palackého.

400 000 korun letos dostalo město Týn nad Vltavou ze státního programu regenerace městských památkových zón a rezervací. Jak dodává starosta Karel Hájek, město ale původně potřebovalo čtyři miliony korun. Zastupitelé tedy museli zvážit, na co získané peníze využijí. Polovina z oněch čtyř set tisíc půjde na městské památky a zbytek bude rozdělen třem soukromým žadatelům na opravy jejich domů poblíž náměstí.

Ve Vodňanech vzniknou nové stavební parcely pro rodinné domy. Zastupitelé už rozhodli o zainvestování 17 parcel v ulici Radomilická. Pozemky by měly být připraveny ještě letos a celá akce přijde městskou kasu na 6 až 9 milionů. Původně chtělo město Vodňany zastavět pozemky za víceúčelovou halou v lokalitě Na Kameni. Nepodařilo se ale dohodnout podmínky prodeje části pozemků, které jsou v rukách soukromých vlastníků.

autor: čro čb
Spustit audio