Jihočeský souhrn

10. březen 2006

V Českém Krumlově zatím namají jasno v tom, zda tam vyroste unikátní otočný most. Ten má nahradit povodní stržený most u českokrumlovského pivovaru. Nový most by se měl při velké vodě otevřít ve 2 částech po a proti směru proudu. Jedná se o stavbu dosud v České republice nerealizovanou, která je vyčíslená na 53 mil. Kč. Kvůli nedostatku finančních prostředků na likvidaci povodňových škod, nebylo možné začít s výstavbou podle plánu. Vláda proto v loňském roce schválila všem postiženým obcím a městům, tedy i Č. Krumlovu, prodloužení zápůjčky provizorního mostu o tři roky - do 13. 10. 2008.

V Táboře budou lidé moci bruslit i v létě. Umělá ledová plocha bude součástí moderního sportovního areálu, který vznikne za zimním stadionem.

Jihočeský kraj si pořídí vzdušného hlídače. Zapojí se totiž do mezinárodního projektu Flying eye (letící oko), který může být prospěšný při monitorování krajiny v případě krizových situací. Financování projektu už schválili krajští zastupitelé. Kamera bude umístěna na letadle. Do projektu kraj vloží zhruba 21.000 eur a jeho příprava bude trvat tři roky. Vše má začít fungovat od roku 2008. Přístup k datům z "letícího oka" by přitom měl mít nejen krajský krizový štáb, ale i obce.

Strakonice budou spolupracovat s Jihočeskou centrálou cestovního ruchu. Ve městě funguje inforamční centrum, a právě jeho prostřednictvím budou město a centrála spolupracovat.

Nová Včelnice v letošním roce investuje především do čističky odpadních vod a kanalizace, jejíž stavba probíhá od loňského roku a vyžádá si celkem padesát a půl milionu korun. Většinu potřebných financí město sice získalo formou dotací, přesto nyní splácí i úvěr na zbývající částku. Osud dalších investic je tak zatím nejasný. V plánu je rovněž rekonstrukce kulturního domu. Protože nutné finanční prostředky ale město nemá, najalo si speciální firmu, která zjistí vše o možnostech nejrůznějších dotací.

Jihočeští silničáři budou vylepšovat a modernizovat svou techniku. Krajští radní schválili v rámci každoroční zprávy o údržbě silnic investice do strojů a budov, které slouží Správě a údržbě silnic.

25člennou kandidátku pro červnové parlamentní volby postavila na jihu Čech strana SNK Evropští demokraté. Rozhodla o ní krajská nominační konference v závěru minulého týden. Strana nemá zastoupení ve sněmovně, ale má tři europoslance, pět senátorů a působí ve čtyřech krajských zastupitelstvech. Krajská zastupitelka Jana Borská, která stojí v čele jihočeské kandidátky říká, že na kandidátce jsou hlavně lidé se zkušenostmi z komunální politiky.

Areál skautského tábora v Křešicích na Písecku bude tento víkend (11. - 12. března) patřit již sedmému ročníku Red Cross Campu. Jde o soustředění nejen členů Červeného kříže, kteří si procvičují např. poskytování první pomoci. Lukáš Nebes z Červeného kříže v Písku uvedl, že součástí cvičení budou i venkovní motivační hry s cílem stmelit záchranáře.

Český Krumlov získal cenu TTG Travel Awards. Ocenění se druhým rokem uděluje v oblasti cestovního ruchu. Krumlov zvítězil v kategorii "Město, jehož služby v cestovním ruchu se za posledních 5 let nejvíce zlepšily".

Táborská nemocnice potřebuje nové operační sály. Náklady na jejich vybudování se odhadují na zhruba 300 milionů korun.

Až do třetího dubna je vystaven k veřejnému nahlédnutí na úřední desce českobudějovického magistrátu a na odboru územního plánování a architektury návrh změny regulačního plánu v suchovrbenské Hluboké cestě v katastrálním území České Budějovice 5. Původní regulační plán je z roku 2000 a neumožňuje těm, kteří by chtěli investovat do rodinného bydlení, stavět obytné podkroví ve svých domech. Radním se zdá být tato míra regulace poněkud přehnaná a neodpovídající dnešním požadavkům. Veřejné projednání s odborným výkladem se uskuteční ve čtvrtek 30. března 2006 v zasedací místnosti městského zastupitelstva v budově historické radnice.

autor: čro čb
Spustit audio