Jihočeský souhrn

24. únor 2006

Dětské krizové centrum v areálu strakonické nemocnici je po dvou měsících fungování téměř plné. Centrum poskytuje péči dětem do tří let, o které se jejich rodiče nemohou nebo nechtějí starat. K dispozici má 12 míst. Deset míst je v současnosti obsazených. Během tohoto roku by nemocnice ve spolupráci s Jihočeským krajem chtěla centrum rozšířit o dalších 15 míst a postupně by kapacita centra mohla v budocnosti dosahovat 40ti až 50ti lůžek pro děti až do 5 let. Dětské centrum jihočeského kraje supluje na jihu Čech funkci chybějícího kojeneckého ústavu.

Jihočeští silničáři budou vylepšovat a modernizovat svou techniku. Krajští radní schválili v rámci každoroční zprávy o údržbě silnic investice do strojů a budov, které slouží Správě a údržbě silnic, ve výši 61 milionů korun.

V Bechyni bude otevřen první supermarket ve městě. Bude stát v těsné blízkosti autobusového nádraží a zabere i část jeho dnešní plochy.

Do roku 2010 musí mít aglomerace do dvou tisíc obyvatel zajištěno odkanalizování a vyčištění odpadních vod. Nařizuje to evropská směrnice. Jihočeský kraj proto na tato opatření vypsal pro letošní rok grantový program ve výši 37 milionů korun.

Obyvatelé Soběslavi se letos dočkají rekonstrukce centrálního zásobování teplem. Kotelnu na tuhá paliva nahradí plynová.

Na jedenáct milionů korun přijde výstavba nového vodojemu v Horních Koutech, který bude zásobovat Mladou Vožici pitnou vodou. Podle starosty Miroslava Dlouhého by měl nový vodojem z velké části vyřešit letité problémy s nedostatkem vody.

Zastupitelstva Písku a Milevska se dohodla, že společně uctí památku letců z oblasti Písecka a Milevska, kteří bojovali a zahynuli ve druhé světové válce. Pomník padlým letcům, který bude stát v Palackého sadech v Písku, bude slavnostně odhalen v květnu u příležitosti 61. výročí ukončení druhé světové války.

Městský dům kultury ve Strakonicích se možná rozšíří o divadelní sál pro 260 lidí. S projektem rekonstrukce domu a přístavbou nové budovy se seznámili zastupitelé města. Investice nejméně za 180 milionů korun ale zatím zůstane jen na papíře. Radnice s půlmiliardovým rozpočtem se nejprve musí poohlédnout po možných dotacích, řekl starosta Pavel Vondrys. V novém dvoupatrovém křídle s prosklenými plochami by mělo kromě sálu vzniknout i zázemí pro umělce a techniku. Víceúčelový sál v současné budově bude i nadále sloužit pro hudební produkce, plesy, či diskotéky. Přístup do nové budovy zůstane nynějším centrálním vchodem a u přístavby vznikne i parkoviště pro 45 aut.

Máme stejné povinnosti, ale žádná práva , tvrdí majitelé domů v historickém centru Českých Budějovic. Sdružení majitelů domů v centru Českých Budějovic, které zastupuje 50 majitelů historických domů, chce, aby nový památkový zákon zrovnoprávnil majitele i těch objektů, které nemají statut kulturních památek.

Krajská veterinární správa v Českých Budějovicích pokračuje v opatřeních proti ptačí chřipce. Na podnět občanů vyjíždějí inspektoři do terénu sbírat uhynulé ptáky, které pak odesílají k rozboru do národní referenční laboratoře.

Pracovníci cizinecké a pohraniční policie objevili v bývalých dřevařských závodech ve Volarech na Prachaticku odpad, který pravděpodobně pochází z Německa. Tři kontejnery ukrývaly několik balíků textilu a komunálního odpadu. Případem se již začala zabývat Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) a policie. Na jihu Čech je to letos první odhalená černá skládka dovezených odpadků. Inspekce případ šetří od středy a podle mluvčí Evy Rolečkové zatím sbírá podklady. Její pracovníci již informovali starostu Volar a jednat budou i s majitelem pozemku, kde jsou kontejnery složeny. Okolnostmi dovozu odpadu se zabývají také policisté. Podle odhadů inspekce leží v různých objektech na území Čech a Moravy zhruba 15.000 tun odpadů nelegálně dovezených v posledních měsících z Německa.

autor: čro čb
Spustit audio