Jihočeský souhrn

9. prosinec 2005

Cizinecká policie na jihu Čech zruší jeden referát. V současné době jich má v příhraničí sedmnáct. Loni skončilo pracoviště ve Starém Městě pod Landštejnem, další ubyde v příštím roce na Českokrumlovsku, uvedla mluvčí oblastního ředitelství policie v Českých Budějovicích Anna Stloukalová.

Někteří starostové nemají z tohoto postupu dobrý pocit. I když pohraniční policisté plní jiné úkoly než policisté z obvodních oddělení, už jenom přítomnost policie v daném místě má podle nich vliv například na zajišťování veřejného pořádku v obci.

Horská služba se obává generační výměny. O nové zájemce sice horští záchranáři nemají nouzi, ale nadšení některých mladých adeptů pomine, když se dozvědí, že by k Horské službě nenastoupili do zaměstnaneckého poměru. Jiní neprojdou náročnými fyzickými testy, což potvrdil náčelník Horské služby pro oblast Šumava František Stupka. Podle náčelníka Stupky se personální potíže dotýkají Železnorudska a Lipenska. Pokud jde o zmíněné fyzické testy, adepti musí v létě zvládnout šestikilometrový cross v terénu v limitu 35 minut a v zimě na skialpových lyžích trať 10 kilometrů zhruba za jednu hodinu.

Oprava mostu přes Lužnici ve Vlkově na Táborsku, která si vyžádala 21 milionů, skončila. Rekonstrukci financoval krajský úřad a šlo o poslední větší opravu po povodních v okolí Veselí nad Lužnicí, ke kterému Vlkov patří. Podle starosty Petra Hynka lidem končí útrapy s dopravou, které kolidovaly s rekonstrukcí silnice v nedaleké Lomnici nad Lužnicí.

V Jindřichově Hradci vznikne nová ulice. Bude v lokalitě, která přiléhá k hlavní ulici Nežárecká ve staré části města. Radní rozhodli, že se bude jmenovat po bývalém starostovi města Ladislavu Stehnovi.

Obyvatelé Soběslavi se příští rok dočkají rekonstrukce centrálního zásobování teplem. Kotelnu na tuhá paliva nahradí plynová. Podle starosty Soběslavi Jindřicha Bláhy to nebude mít vliv na cenu tepla.

Město Velešín bude muset koupit pozemek pod bývalou prodejnou Jednoty. Pozemek patří státu, ten jeho cenu vyčíslil na 180.000 korun. Samotnou prodejnu přitom už před časem město od Jednoty koupilo, aby ji využilo pro své záměry. Starosta Josef Klíma říká, že radnice sice stát požádala o bezplatný převod pozemku, ale neuspěla.

V Prachaticích otevřeli tento týden Komunitní centrum pro zdravotně postižené a seniory. Sídlí v ulici SNP č. 559 v domě s pečovatelskou službou. Město Prachatice zainvestovalo bezbariérový přístup do budovy, opravu chodníku, bezbariérové WC a vybavení místnosti. Městská správa domů a bytů plánuje příští rok dát celému domu nový kabát ve formě výměny oken a dveří.

Fakulta managementu v Jindřichově Hradci se prostřednictvím speciálního volnočasovému programu již dva roky věnuje handicapovaným dětem. V letošním roce se fakulta zapojila i do projektu Dětského fondu OSN s názvem "Adoptuj panenku, zachráníš dítě". Jak zjistila naše spolupracovnice Magda Kubínová, cílem programu je získat finanční prostředky pro celosvětovou očkovací kampaň.

Pěstounská rodina Válečkova z Českých Budějovic bude mít letos Vánoce ve znamení stěhování. Rodiče, kteří si ke třem vlastním dětem přibrali sedm do pěstounské péče, musejí do konce roku opustit dosavadní bydliště. Po dlouhém hledání nového prostoru nyní uspěli u českobudějovické radnice, která jim našla třípokojový byt. Dvanáctičlenná rodina s dětmi ve věku od čtyř do 20 let zatím žije v bývalém kulturním domě Countryon v českobudějovické čtvrti Rožnov, který patří Fondu ohrožených dětí. Dřív v něm bylo zařízení Klokánek, které pomáhá dětem, o něž se rodiče nestarají. Klokánek však zanikl a fond se rozhodl objekt prodat. Vedoucí sociálního odboru českobudějovické radnice Pavla Mikšátková uvedla, že městská rada ve středu na návrh bytové komise přidělila rodině byt o velikosti 100 metrů čtverečních. Rodina se stěhovala po republice už čtrnáctkrát, kvůli alergii dítěte šla například z Brna do hor, tam však její dům zničila povodeň. Na jihu Čech zakořenila, děti si tam mimo jiné oblíbily zájmové kroužky, například taneční soubory Úsviťáček a Fioretto.

Na nový nábytek v hodnotě téměř 1 900 000 korun se mohou začít těšit děti navštěvující školní jídelnu Centrum v Třeboni. V rámci zakázky bude provedena kompletní změna vnitřního uspořádání, stoly a židle budou vyměněny za nové jídelní sety s pevnými sedáky a rovněž se počítá s umístěním tlumících paravanů a věšáků. Důvody pro tuto změnu nejsou pouze hygienické, město Třeboň jako zřizovatel příspěvkové organizace provozující školní jídelnu má zájem na tom, aby dětem vytvořilo možnost stravování v kulturním prostředí.

autor: čro čb
Spustit audio