Jihočeský souhrn

21. říjen 2005

Město Jindřichův Hradec připravuje seznam památek do programu Regenerace 2006. Do tohoto programu Ministerstva kulutry se město přihlašuje pravidelně. Snaží se z něj získat finance na regeneraci památek ve městě. A to památek v majetku města, ale i církve či soukromých objektů. Seznam památek se každoročně aktualizuje. Letos je na něm 45 objektů, které by potřebovali finanční inejekci. Podle místostarosty Alfréda Němce je jasné, že na opravu všech objektů se městu finance získat nepodaří.

Rekonstrukce historické budovy Střelnice v Táboře by měla být dokončena v létě příštího roku. Lidé se tak do táborského Žofína, jak někteří pamětníci objektu přezdívají, podívají po více než dvaceti letech.

Automobilové vraky z Českého Krumlova zmizí. V nejbližších dnech začne odstraňování autovraků ve městě. Za poslední tři roky zaevidovala městská policie 69 vraků, letos 17. U všech vždy zaprotokoluje místo nálezu, datum a pořídí fotodokumentaci. Pověřená dvojice strážníků provede legislativní a praktické kroky k jejich odstranění. Podle SPZ, čísla motoru, karoserie i na základě místního šetření mezi obyvateli zjišťuje majitele, případně kdo vůz na místě zanechal.

Město Hluboká se poněkud netradičně rozhodlo vrátit to, co získalo v devadesátých letech. Podle starosty se jedná o nabídnutou pomoc, která byla i finanční, a přicházela ze západních demokratických zemí. Zastupitelé si vytipovali malé městečko Bela Crkva v Srbsku poblíž rumunských hranic a chtějí ho za město partnerské. Šestice zastupitelů se tam dokonce počátkem září vydala pro první kontakty. Jak dodává starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa, celé zastupitelstvo výsledek cesty přijalo velmi dobře.

Sen o aquaparku v centru Českých Budějovic na místě současné letní plovárny vzal definitivně za své. Důvodem jsou peníze. Původní návrh totiž předpokládal částku ve výši 150 milionů korun. Plovárna však rekonstruována být musí, proto se přikročilo k verzi, kdy výstavba nové verze přijde podle náměstkyně primátora Ivany Popelové na 80 milionů. V současné době je zpracována projektová dokumentace a do konce březan příštího roku by mohla být vybrána i firma, která stavbu provede. S ohledem na pozdější zahájení stavby zřejmě město nestihne vše dokončit do záhájení letní sezony. Pro tento případ je připravena krizová varianta, kdy by zimní plovárna byla v létě odstavena jen na nezbytně nutnou dobu a byla k dispozici návštěvníkům i přes léto.

K projevům občanské neposlušnosti se v krajním případě uchýlí obyvatelé Plané nad Lužnicí, kteří žádají řešení neúnosné dopravní situace na silnici E 55. Po této mezinárodní komunikaci projíždí denně okolo 30 tisíc vozidel včetně tranzitní kamionové dopravy. Signatářům petice adresované ministerstvu dopravy vadí i pomalé tempo výstavby dálnice D3, od které si slibují zklidnění dopravy. Pokud se situace nezlepší, jsou odhodláni na problém upozornit blokádou mezinárodní silnice E 55. Jejich iniciativa má podporu senátora a šéfa Sdružení pro výstavbu dálnice D 3 Pavla Eyberta.

Zastupitelé Českého Krumlova schválili rozšíření městské skládky u Pinskrova dvora. úpravy si vyžádají 9 milionů korun, přičemž se tato investice vrátí za tři roky. Po rozšíření bude sloužit dalších 6,5 roku a městu pak přinese téměř 23 milionový zisk.

Pacienti chirurgické ambulance už v Prachaticích nebudou čekat na chodbě. Rozšíření chirurgické ambulance v nemocnici v Prachaticích za zhruba 2,5 milionu korun spěje k závěru. Pokud nenastanou komplikace, budou nové prostory k dispozici koncem října.

Horní Žďár, místní část města Jindřichův Hradec se dočká nového mostu. Město má ve své správě okolo 40 mostů a lávek. Nechalo provést jejich revizi, která zjistila, že většina z nich je ve velmi špatném stavu. Zmiňovaný most v Horním Žďáru je navíc provizorní vojenský most z válečných dob. Smontovaný je z dílů, které se postupně uvolňují a jsou napadeny korozí. Radní předpokládají, že nový most by mohl stát zhruba okolo 12 milionů korun a jeho stavba by mohla začít v roce 2007.

Otázkou rozvoje cestovního ruchu v menších obcích se zabývala Jihočeská centrála cestovního ruchu a Centrum pro komunitní práci. Cílem již dokončeného projektu bylo vytvoření návodu na rozvoj cestovního ruchu v obcích formou zážitkové turistiky s využitím historického a kulturního dědictví. Další fází bude aplikace návodu do praxe. Projekt byl v rámci grantového programu dotován Ministerstvem pro místní rozvoj.

Vestavbou nové budovy, která propojila tři už fungující, získal Ústav sociální péče DUHA v Písku bezbariérovost. Dosud zde vynášeli zaměstnanci imobilní klienty na rukou. Nyní budou moci převážet z patra do patra pacienty nejenom s vozíkem, ale i s lůžkem. Řekl to ředitel firmy, která vestavbu provedla, Radek Kočí. Vedle výtahu je tělesně postiženým klientům Duhy nově uzpůsobena například také hydroterapie. Do polohovací vany, kterou vztlak vody dokáže snížit či zvýšit, personál umístí imobilního pacienta přímo z invalidního vozíku. Vestavba a rekonstrukce ÚSP Duha stála stát a kraj 25 milionů korun.

autor: čro čb
Spustit audio