Jihočeský souhrn

7. říjen 2005

Jindřichův Hradec prodlouží jednu z linek městské hromadné dopravy. Rozhodli o tom radní. Vyšli tak vstříc občanům z městských částí Zbuzany a Sládkův kopec, kam doposud MHD nezajížděla. Jak sdělil Českému rozhlasu České Budějovice místostarosta Alfréd Němec, lidé se na radnici obrátili prostřednictvím petice.

Branná - místní část Třeboně - bude mít jednotku požární ochrany. Rozhodlo o tom zastupitelstvo města. V současné době probíhají legislativní úkony potřebné k založení této jednotky.

Zastupitelé obce Stachy se dnes sejdou k mimořádnému jednání. Od 17 hodin budou znovu rozhodovat o pronájmu pozemků na zadovské Kobyle. Minulý čtvrtek se nedokázali dohodnout, kterému ze dvou zájemců pronajmou necelý hektar plochy určené pro rozšíření Lyžařského areálu Zadov.

Prodejna a hospůdka se v Dubské Lhotě na Prachaticku změnily na byty. O kolaudaci dvou malometrážních bytů požádala obec Dub u Prachatic. Byty vznikly přestavbou objektu bývalé prodejny s hospůdkou v Dubské Lhotě. Noví nájemníci by se do nich podle dubského starosty Antonína Řádka měli nastěhovat nejpozději k 1. listopadu.

Do týdne knihoven se zapojila také Šmidingerova knihovna ve Strakonicích. Celý říjen bude v dětském oddělení instalována výstava encyklopedií pro malé čtenáře. Dospělí si mohou ve svém oddělení prohlédnout výstavu Není malých Čechů a zakoupit si knihy za ceny od 5 do 30 korun.

Výrobky, které vzniknou na Šumavě, by už v příštím roce mohly být označeny speciálním logem. Regionálni enviromentální centrum na to získalo z programu INTERREG III A 1,7 milionu korun. Peníze z programu Inttereg III A půjdou na jihu Čech i na další projekty - například téměř 20 milionů korun na opravu silnice z Borových Lad do Horní Vltavice, 1,5 milionu korun Nadaci Jihočeské cyklostezky na vybudování Otavské trasy a stejná suma pak na zřízení muzea Fotoateliér Seidl v Českém Krumlově. Necelých 7 milionů korun získalo z Evropské unie Regionální sdružení Šumava na pořízení strojů pro údržbu lyžařských stop.

Jihočeský kraj letos opraví více úseků silnic II. a III. tříd, než původně plánoval. Radní totiž schválili rozšíření seznamu investičních akcí.

Nový parkovací dům pro 150 vozidel začne zřejmě už od příští turistické sezony sloužit obyvatelům a návštěvníkům Tábora. Parkovací dům, který vznikne poblíž hradu Kotnov, bude mít podle starosty Tábora Františka Dědiče jedno až dvě podzemní podlaží, další parkovací místa budou na povrchu.

Město Český Krumlov opět přispěje na vkusné označení provozoven a domů. Letos mohou podnikatelé a majitelé domů požádat o příspěvek města podruhé, a to do 1. listopadu.

Domov svaté Anežky v Týně nad Vltavou získal první cenu v soutěži DOBRÁ RADA NAD ZLATO, kterou vyhlásil Národní vzdělávací fond. Cílem soutěže je vzbudit zájem veřejnosti o aktivity, které poskytují příležitosti ke zvyšování znalostí a dovedností a pomáhají tak člověku udržovat svou zaměstnatelnost v každé životní etapě. Domov svaté Anežky ocenění získal za vytvoření centra sociálních služeb pro hendikepované občany.

Přes čtyřicet zájemců se ucházelo o byt v novém domě s pečovatelskou službou v Mladé Vožici. Třináct bytů už je obsazených, do zbývajících pěti se lidé nastěhují během října.

autor: čro čb
Spustit audio