Jihočeský souhrn

26. srpen 2005

Stavbu odtokového kanálu v lokalitě nejvíce zatěžované velkou vodou plánují ve Strunkovicích nad Blanicí. Odlehčovací kanál bude stát zhruba jeden milion korun. Přes 600 tisíc poskytl Strunkovicím formou dotace Krajský úřad, zbytek doplatí obec.

Hlavní silnice z Třeboně do Prahy prochází rekonstrukcí. V Lomnici nad Lužnicí to přináší mnohé komplikace. Kvůli objížďce byly změněny místní dopravní předpisy a problematické je i parkování. Především řidiči kamionů nedodržováním předpisů často zablokují celý provoz. Prví etapa rekonstrucke pokračuje druhým týdnem a už došlo k poničení nově vybudovaných chodníků a nezpevněných krajnic zdejších komunikací.

V Českých Budějovicích dochází v současné době ke stavební úpravě frekventované křižovatky Pražská - Okružní, která stávající komunikace rozšíří v místě pravého odbočovacího pruhu. Obnovy se dočká i světelná dopravní signalizace, přibude nový chodník, obrubníky u přechodů budou sníženy a upraveny tak, aby nebyly nezvladatelnou překážkou pro handicapované spoluobčany. Investorem je město a náklady představují téměř 7 milionů korun. Provoz bude omezen pouze ve dnech 12-20. září, kdy bude křižovatka částečně uzavřena. Na stavební práce naváže úprava povrchu vozovky v Okružní ulici. Po celou dobu stavby zde budou dohlížet příslušníci dopravní policie. Jak uvedl primátor Českých Budějovic Miroslav Tetter, město ještě letos chystá opravy v úseku od Sadů po Pekárenskou ulici.

V Chotovinách na Táborsku začala výstavba nové tělocvičny. Hala bude sloužit školákům i veřejnosti.

Město Jindřichův Hradec zvažuje pořízení radarů, které by monitorovaly prohřešky řidičů stejně jako například v Soběslavi.

Příznivci cykloturistiky se mohou těšit na novou cyklotrasu nazvanou Cerberus. Ta by měla spojit Chotoviny na Táborsku a jihomoravské Buchlovice.

Na internetových stránkách Nové Bystřice najdete novinku. Tou je nová interaktivní mapa Novobystřicka a České Kanady. Přehledně zobrazuje cyklotrasy, běžecké tratě, koupaliště, zajímavé objekty i místa pro houbaření.

Škola plná vylepšení přivítá od září děti v Besednici. Kvůli přísným hygienickým předpisům prošla rekonstukcí školní kuchyně. Úpravy a nové vybavení kuchyně si vyžádaly téměř 3 miliony korun. Celkově opravy ve škole vyšly na 7,5 milionu.

Rekonstrukce zámku ve Stráži nad Nežárkou, který před 3 lety změnil majitele, spěje do finále. Po rekonstrukci dostal zdevastovaný objekt zase původní podobu.

Téměř všechny mosty v centru Českého Krumlova jsou v havarijním stavu. Město proto chystá jejich opravy. Pro opravu mostu u Domu dětí je připravena projektová dokumentace, město získalo všechna potřebná povolení a vybralo dodavatele stavby. Chybí ale peníze - 18 milionů korun. Žádost o státní dotaci byla několikrát neúspěšná. Stavba začne, až město peníze sežene. Otázkou peněz je také oprava lávky pro pěší pod plášťovým mostem. Ta by měla být při opravě i rozšířena. Radnice předpokládá, že tato oprava si vyžádá 4,5 milionu. Poslední z mostů, který také potřebuje zásah stavitelů je most Edvarda Beneše. Na tuto stavbu ale ještě není připravena projektová dokumentace.

Bernartice na Písecku budou tvrdě trestat obyvatele pletoucí si okolí obce se skládou. Obyvatelům obce je k dispozici sběrný dvůr v Jestřebicích. Tam mohou odkládat například staré televizory a ledničky. O výkup kovového odpadu se stará další firma. Obec černou skládku v lomu v Jestřebicích vyklidila. Je rozhodnuta tento prostor monitorovat a případné hříšníky trestat.

autor: čro čb
Spustit audio