Jihočeský souhrn

5. srpen 2005

V Nové Peci zahajují bytovou výstavbu. Předáním staveniště v lokalitě U Rybníčku končí rok a půl organizačních příprav na novou bytovou výstavbu v Nové Peci na Prachaticku. Koncem tohoto, nejpozději začátkem příštího týdne podle zastupitele Nové Pece Pavla Štětiny odstartuje budování inženýrských sítí.

Smlouva o dílo, jejíž objem dosahuje výše 30 milionů korun, je největší investicí Nové Pece za uplynulých 15 let. Státní dotace má pokrýt 70 procent celkových nákladů na vybudování základní technické vybavenosti pro bytové domy.

Městský park v Českém Krumlově čeká druhá část regenerace. První etapa se uskutečnila před 4 lety, vyžádala si 320 tisíc korun, z toho většinu pokryla státní dotace. Podobně tomu bude i v případě další etapy. 75 % nákladů budou činit peníze ze Státního fondu životního prostředí. Druhá etapa bude stát více než jeden milion korun. Českokrumlovský městský park byl otevřen 16. června 1907 a autorem projektu byl zřejmě městský stavitel Karl Nowaczek.

I uprostřed léta je v dačické základní škole Boženy Němcové rušno. Vznikají u ní nové šatny za téměř 15 milionů korun, které bude od září využívat 750 žáků základní školy a gymnázia.

Město Prachatice chce přestěhovat knihovnu z nevyhovujících prostor v Husově ulici do nevyužívané budovy na Velkém náměstí. Osloví proto Ministerstvo kultury se žádostí o výpůjčku domu č.p. 43. V něm Národní muzeum plánovalo expozici loutek, ale tento záměr neuskutečnilo. Pro sepsání smlouvy o výpůjčce na 5 let se tento týden vyslovili všichni zastupitelé Prachatic.

Město Třeboň bude prodávat kasárna. Záměr už schválili zastupitelé. Podle starosty Jiřího Houdka se v tuto chvíli nedá říci, co by město v objektu chtělo a uvítalo. Záležet bude na nabídkách. Historický objekt kasáren má podle starosty Třeboně Jiřího Houdka v současné době cenu takřka 22 milionů korun.

Centrální prostor českobudějovického sídliště Šumava před obchodním střediskem čekají úpravy k lepšímu. Vytvořeno bude také zázemí pro možné budoucí osazení kašnou. Zvelebit tento poměrně nehostinný prostor s torzem podstavce sochy a zanedbaným parčíkem se rozhodl magistrát.

Občané Volar dostali opožděně medaile k výročí ukončení 2. světové války. Pamětní medaile u příležitosti 60. výročí konce 2. světové války udělil tento týden starosta Prachatic a poslanec za jižní Čechy Jan Bauer občanům Volar Aurelii Bugárové a Vladimíru Jeřábkovi.

V Borových Ladách postaví úplně novou kapličku. Nová kaplička v Borových Ladách na Prachaticku bude ještě letos stát pod školou, kde stávala kdysi. Při přípravách na výstavbu kapličky obec využila dobových fotografií i nadšení lidí zapálených pro tuto věc. Vlastní projekt pak dostala sponzorsky. Potvrdila to starostka Borových Lad Stanislava Barantálová.

Město České Budějovice dokončilo výstavbu stovky takzvaných startovacích bytů. Malometrážní byty 1+kk a 2+kk jsou určeny především mladým lidem a rodinám, které potřebují někde začít a nemají vlastní byt ani dům. Žádosti o pronájem takzvaných startovacích bytů, které se nacházejí v okrajové části sídliště Máj, mohou lidé podávat u společnosti Správa domů do 30. srpna tohoto roku. Jednotlivé žádosti bude vyhodnocovat bytová komise rady města a následně schvalovat rada města. První nájemníci by se do nových bytů mohli nastěhovat už koncem září.

Téměř 900 tisíc korun dluží jindřichohradečtí občané za svoz a likvidaci komunálního odpadu. Jen letos musela radnice poslat upomínku o zaplacení poplatku skoro dvěma tisícům obyvatel. Na ni reagovalo zhruba 900 lidí a nedoplatek uhradili. Jeden tisíc obyvatel ale peníze za svoz odpadu stále dluží.

autor: čro čb
Spustit audio