Jihočeský souhrn

17. červen 2005

V Českém Krumlově dnes začínají už devatenácté Slavnosti pětilisté růže. Město se opět na tři dny vrátí do dob své největší slávy - do doby renesance. Chybět nebude tradiční kostýmovaný průvod městem, rytířský turnaj na koních, staročeský jarmark, historické renesanční hry, koncerty, pouliční divadla a ohňostroj.

Českobudějovický magistrát se postará o nájemníky domu Nádražní 21. Pěti rodinám prodloužilo město smlouvu na byty v ubytovně pro neplatiče. Nájemníci se museli vystěhovat z domu, který byl v dezolátním stavu a město jim poskytlo náhradní bydlení. Magistrát jim ale shání i bydlení trvalé, potvrzuje primátor Miroslav Tetter. Případ Nádražní 21 bude mít dohru u soudu. Obchodní společnost Nádražní 21, která dům vlastní, podala u Krajského soudu v Českých Budějovicích žaloby na ochranu dobré pověsti právnické osoby. A to na statutární město České Budějovice, primátora města Miroslava Tettera a na náměstka primátora Tomáše Kubína. Žalovaní měli poškodit dobré jméno firmy výroky v médiích. Ta požaduje uveřejnění omluvy a zadostiučinění ve výši 100.000,- Kč.

Obyvatelé Veselí nad Lužnicí se dočkají městské policie. Po 15 letech letech neúspěšných pokusů prosadit zřízení městské policie to na posledním zasedání zastupitelstva konečně vyšlo.

Společnost Robert Bosch v Českých Budějovicích, největší jihočeská firma, dokončuje moderní vývojové a technologické centrum s celosvětovou působností. V konečné fázi v něm bude pracovat na 200 specialistů.

Několik novinek přináší pro letošní sezonu systém cyklobusů Cyklotrans. Tento dopravní systém který cyklisty i turisty doveze do zajímavých lokalit jižních Čech například nově pokrývá svou zelenou linkou oblast České Kanady a modrou linkou zase z Českých Budějovic bez přestupu doveze turisty až na Kvildu.

Turisty na Lipensku čeká v této sezoně jedna novinka. Pokud se chtějí vydat na vyhlídkovou plavbu parníkem po jezeře, nemusejí už jezdit až do přístaviště v Lipně. Mohou vyjet i z Frymburka.

Ode dneška jezdí po trati Rybník-Lipno vlaky po celé trase opět pod elektrickou trakcí. Po rekonstrukci je i na této trati zaveden střídavý proud, stejně jako na hlavním tahu České Budějovice-Horní Dvořiště.

Na rozvoj ucelené sítě ekologické výchovy a poradenství v jižních Čechách využije českobudějovická společnost ROSA 11,6 milionu korun, které nyní získala od Evropské unie a ze státního rozpočtu. Během dvou let vznikne v kraji devět center pro veřejnost, v nichž lidé najdou například ekologickou poradnu, semináře či kurzy řemesel.

Ve Frymburku na Českokrumlovsku chtějí jeden z obecních bytových domů na náměstí přestavět na multifunkční dům. Starosta Oto Řezáč dodává, že záměr už schválilo zastupitelstvo. Letos chce dát obec dohromady potřebnou dokumentaci a získat stavební povolení. Frymburští plánují, že v domě zůstane několik bytů, ale bude tam také muzeum, knihovna a další služby. Na rekonstrukci domu by přitom chtěli využít některý z dotačních titulů.

Muzeum Jindřichohradecka má i v tomto roce v plánu provést několik dalších archeologických výzkumů nebo pokračovat ve stávajících. Jedním z objektů, kde muzeum bude v této době pokračovat ve výzkumu, je i kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Starém Hobzí z konce 12. století.

Dnes mají jihočeští cyklisté malý svátek. Cyklistické veřejnosti se totiž slavnostně předává nová cyklostezka z Bavorovic k zoologické zahradě Ohrada. Navazuje na cyklotrasu České Budějovice-Hluboká nad Vltavou a cyklistům umožňuje dostat se k zoo, aniž by museli vyjet na frekventovanou silnici. Starosta Hluboké Tomáš Jirsa říká, že cyklostezka vyšla na zhruba šest a půl milionu korun.

Dnes poprvé se v této letní sezoně roztočí otáčivé hlediště v českokrumlovské zámecké zahradě. Prvním titulem, který má premiéru, je Babička Boženy Němcové. Režisér Ivo Krobot ji nastudoval jako činohru s hudbou a se zpěvy a vycházel přitom ze své slavné inscenace, kterou udělal v brněnském divadle Husa na provázku. Babička Boženy Němcové v režii Ivo Krobota má premiéru před českokrumlovským otáčivým hledištěm dnes v půl desáté večer. Hraje a zpívá téměř kompletní činoherní soubor Jihočeského divadla.

autor: čro čb
Spustit audio