Jihočeský souhrn

3. červen 2005

Z českobudějovického Suchovrbenského náměstí zmizí prázdný prostor a vyrostou tam nové byty. Už letos se tam začne stavět nový víceúčelový dům s byty, parkovacími místy i prostory pro podnikání. Rozhodli o tom radní, kteří také již vybrali investora stavby.

Ve Velešíně dokončili dvacet nových městských bytů. Vznikly poněkud netradičně - jako nástavby na panelových domech.

V Českém Krumlově se diskutuje nad návrhem územního plánu města. Tento bod měli na svém programu také zastupitelé. Podle slov starosty Františka Mikeše by měl územní plán umožnit rozvoj města, zároveň je třeba brát v úvahu také připomínky k tomuto plánu, které se scházejí. Například občané z místní části Vyšný mají připomínky k budování obslužné komunikace, se kterou návrh územního plánu počítá.

České Budějovice zřejmě letos opět získají peníze ze státní kasy pro další rozvoj cyklistiky. Potvrdil to náměstek primátora Juraj Thoma, který uvedl, že na projekt nové lávky pro cyklisty a pěší v prodloužení ulice Emila Pittera a pokračování stezky po levém břehu Vltavy by měly přijít Českobudějovickým finance od státu.

Půl milionu korun letos rozdělili milevští zastupitelé jako půjčky z fondu rozvoje bydlení. Podle starostky Ivany Stráské jsou vypracována jasná pravidla jak při poskytování, tak při kontrole využití peněz z půjčky. Tato forma pomoci je občany města využívána každý rok.

Milevští zastupitelé schválili závěrečný účet města za rok 2004. Příjmy města v uplynulém roce přesáhly 183 milionů a výdaje činily přes 202 miliony korun.

Sto padesát milionů korun tržeb. To je částka, kterou dokáže za rok vydělat pobočka alternativního telefonního operátora GTS Novera v jižních Čechách s 11 zaměstnanci. Operátor se zatím zaměřuje především na firemní zákazníky a obsluhuje například největší jihočeskou firmu Robert Bosch v Českých Budějovicích, dále například Silon, Kovosvit či Jihočeskou plynárenskou. Jak říká vedoucí pobočky Monika Hálová, alternativního operátora ale využívají i nevýrobní subjekty.

Do konce tohoto roku by měl být ukončen provoz Plicní léčebny ve Vyšším Brodě, která patří českobudějovické nemocnici. Místo ve Vyšším Brodě se tak pacienti s onemocněním dýchacích cest včetně tuberkulózy budou léčit přímo v Českých Budějovicích.

Vimperku chybějí veřejné záchodky. Veřejné záchodky ve Vimperku jsou v havarijním stavu. Proto je město letos vůbec neotevře. Zvelebí sice park u řeky Volyňky, ovšem veřejné záchodky tady zůstanou uzavřené. Starostka Vimperku tak turistům může doporučit jediné, dojít si na toaletu do některé z restaurací. Ty se ovšem brání tomu, aby chodili na jejich WC lidé z ulice.

Dnes 45 studentů ukáže, jak se popralo s dopravnimi problémy, které je třeba řešit v Českých Budějovicích. V rámci týdenní mezinárodní konference budoucí dopravní inženýři z Česka, Rakouska a Maďarska zpracovávali osm projektů. Týkaly se například bezpečného vedení cyklotras ze sídlišť Máj a Šumava do centra, zefektivnění městské hromadné dopravy nebo řešení dopravy na nejrušnějších křižovatkách.

Strakonický hrad otevře své brány i nočním návštěvníkům. Připojí se tak k řadě jihočeských hradů a zámků, které turistickou sezonu zpestřují nočními prohlídkami. Strakonické prohlídky mají podtitul Obrazy z dějin strakonického hradu. S jejich realizací strakonickému Muzeu středního Pootaví pomáhá divadelní spolek Čelakovský a skupina historického šermu. První noční prohlídky se uskuteční 4. června od 20:00 a 21:00 hodin. Další jsou připraveny na 2. července a 6. srpna. Na noční prohlídku strakonického hradu si můžete rezervovat vstupenky. A to na telefonu 383 321 537.

autor: čro čb
Spustit audio