Jihočeský souhrn

25. únor 2005

Informační a orientační systém chce zbudovat ve svých ulicích Jindřichův Hradec. Rada města proto doporučila zadat vypracování projektové dokumentace a poté vypsat výběrového řízení.

Českokrumlovské Egon Schiele Art Centrum prochází stavebními úpravami. Proto omezilo do konce dubna svůj provoz. Stavební úpravy by měli ocenit zejména postižení návštěvníci a lidé se sníženou hybností.

Město České Budějovice opraví most v Pekárenské ulici za železničním viaduktem. Přes most vede komunikace do Husovy kolonie. Radní schválili zadání veřejné zakázky. Jak dodává primátor Miroslav Tetter, výstavba nového mostu by se zde už městu nevyplatila.

Pokud město Tábor uspěje v žádosti o dotaci, vytvoří místo pro terénního sociálního pracovníka. Dotační program vypisuje Rada vlády České republiky pro záležitosti romské komunity. Zastupitelé s vytvořením místa souhlasili.

Na padesát milionů korun je odhadována rekonstrukce hradního areálu v Soběslavi. Město chce peníze získat ze strukturálních fondů Evropské unie a památkově chráněný areál opravit v horizontu deseti let. Podle soběslavského starosty Jindřicha Bláhy by pak měl sloužit jako kulturní, vzdělávací a informační centrum.

V ústavu sociální péče v Libniči na Českobudějovicku by mohl vzniknout domov na půli cesty. Jak říká krajský radní Vladimír Pavelka, je to zatím jen záměr, nicméně kraj má možnost získat pro jeho realizaci peníze z evropských fondů.

Strakonice se už brzy zbaví problémů se zatopeným viaduktem. Při větších deštích se totiž silnice pod viaduktem na příjezdové trase od Českých Budějovic měnila v jezero. Tento týden skončila ražba štol pro novou kanalizace a vše by mělo být hotovo 1. srpna. Jak říká Jan Ctibor, ředitel českobudějovického závodu společnosti Hydroprojekt, kanalizace bude vodu odvádět jednak do čističky odpadních vod a také do řeky.

Systém svozu odpadu se změní v centru Českého Krumlova. Mimo obytnou zónu centra budou umístěny velkoobjemové kontejnery. Cílem projektu je optimalizase sběru tříděného i směsného odpadu na území města. Změna zohledňuje požadavky památkové péče. Z centra tak zmizí nevyhovující kontejnery o objemu přes 1 000 litrů a na záchytných parkovištích v blízkosti historického centra budou instalovány velkoobjemové kontejnery.

Chřipka uzavřela ve Strakonicích nejen nemocnici pro návštěvy, ale tento týden i základní školu Dukelská. Jak řekl pro Český rozhlas starosta Pavel Vondrys, problémy nastaly v této souvislosti také při úklidu přívalů sněhu. V Technických službách města, které mají na starosti i odklízení sněhu, totiž onemocnělo 22 lidí.

Jihočeské silnice druhých a třetích tříd se budou letos opravovat také za evropské peníze. Kraj má na tyto účely ve svém rozpočtu 400 milionů korun, a jak doplňuje krajský radní Robin Schinko, další prostředky přitečou z evropských fondů.

V loňském roce, kdy českobudějovický inspektorát ČOI spravoval 5 jihočeských okresů, zaznamenal přes 200 stížností občanů. Podle Zástupkyně ředitele inspektorátu ČOI pro jihočeský kraj a kraj Vysočina se sídlem v Táboře Jiříny Kadlecové téměř 40 % z nich bylo kvůli reklamacím výrobků.

autor: čro čb
Spustit audio