Jihočeský souhrn

28. leden 2005

Lidé z českokrumlovského sídliště Mír mají šanci na lepší parkování. Radnice si nechala zpracovat analýzu, ze které vyplývá, že nedostatek parkovacích míst v Českém Krumlově se projevuje nejvíce na sídlištích Za Nádražím, Mír a Plešivec II. Podle slov mluvčí městského úřadu Jany Zuziaková je vzhledem k absenci vhodných ploch možné tento problém řešit pouze výstavbou objektů hromadných garáží.

V některých lokalitách Českých Budějovic už nebude možné stavět nové domy. Vyplývá to z návrhu změn územního plánu města, který reaguje na povodně v roce 2002. S návrhem se na svém posledním zasedání seznámili českobudějovičtí radní. Návrh přitom vychází mimo jiné z nového výpočtu úrovně hladiny stoleté vody.

Studenti střední ekologické školy ve Veselí nad Lužnicí využívají nový poloprovoz v nedalekém závodě na zpracování mléka Madeta Řípec. Dílny a laboratoře přišly na 4,5 miliony korun.

Už za rok by se mohlo v Ševětíně začít s výstavbou Jihočeského skanzenu, kerý dopomůže k návratu selského baroka z 19. století na jih Čech.

V červnu otevře Hluboká nad Vltavou na hlavní třídě nové informační centrum, které město stálo 2 mil. korun.

Největší investiční akcí bude letos v Jindřichově Hradci přivaděč vody od Děbolína. Podle jindřichohradeckého starosty Karla Matouška si akce vyžádá zhruba 45 milionů korun.

Nové atriové byty na Hvězdárně postaví v Jindřichově Hradci soukromá firma. Město podle starosty Karla Matouška poskytne pouze zasíťované pozemky.

Dnes přivítá multikino CineStar jubilejního miliontého návštěvníka. Tento šťastlivec obdrží zlatou kartu CineStar, která po dobu 1 roku platí jako volná vstupenka do multikina CineStar a další drobné filmové dárky.

Obyvatelé v Rožnově v Českých Budějovicích budou moci zasáhnout pomocí ankety do podoby nového lesoparku. Ten chce v této městské části vybodovat investor, který zde už několik let staví nové rodinné domy. Obyvatelé i vedení města tento záměr vítají.

Písek chce zregenerovat promenádu na pravém břehu řeky Otavy. Konkrétně se jedná o úsek od kamennému mostu k městské elektrárně založené Františkem Křižíkem. Práce jsou rozvrženy do tří etap. V první z nich by počínaje letošním rokem mělo dojít k rekonstrukci kmenové stoky kanalizačního sběrače a opravě gotických parkánů u Putimské brány. V roce 2006 by na řadu měla přijít sladovna a vše završí regenerace přilehlé komunikace a zeleně.

autor: čro čb
Spustit audio