Jihočeský souhrn

11. leden 2005

V Nových Hradech v pondělí slavnostně otevřeli nový vědecko-technický park. Rozvoj vědy v této části regionu výrazně podporuje i Jihočeský kraj. V areálu Akademického a univerzitního centra tak vzniklo pracoviště, které je zaměřeno především na biotechnologie.

Z Českých Budějovic poputuje čtvrt milionu korun do Asie jako pomoc lidem postiženým ničivým zemětřesením a vlnami tsunami.

106 tisíc korun, tedy o 12 tisíc korun méně než loni, vynesla letos Tříkrálová sbírka Městské charitě v Českých Budějovicích. Vybrané peníze budou podle ředitele organizace Aloise Ambrože použity na zkvalitnění služeb, které charita svým klientům poskytuje.

Předsedkyní jihočeské ČSSD zůstává nadále místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jitka Kupčová. V neděli o tom rozhodli delegáti krajské konference v Českých Budějovicích. Kupčová měla podle mluvčího jihočeských sociálních demokratů Zbyňka Rýpara při obhajobě předsednické funkce snadnou úlohu, neboť byla jediným kandidátem. Jasno už je také o místopředsedech, stali se jimi ze sedmi kandidátů Jiří Vejvoda, Karel Kratochvíl, Jaromír Novák a Iveta Grillová.

Sezimovo Ústí pozastavilo prodej Fierlingerovy vily. Po první neúspěšné dražbě se dokonce opět objevily názory, že by si město mělo vilu ponechat ve svém majetku.

Obec Hrejkovice na Písecku se rozrůstá. Obec nedávno dostavěla bytový dům a jak nám sdělila starostka Hana Žárská, i to přivádí mladé lidi na vesnici.

S žádnými velkými investičními akcemi nepočítá pro tento rok rozpočet města Trhové Sviny. Definitivní podobu rozpočtu v navrhované výši necelých 77 milionů korun by měli zastupitelé schvalovat až koncem ledna.

Jindřichohradecká radnice nechala zpracovat generel cykloturistiky Jindřichohradecka. Získala na něj grant z malých projektů Phare ve výši zhruba 2400 eur. Místostarosta Václav Königsmark dodává, že vše zpracovalo Centrum dopravního výzkumu Olomouc. Generel nejen popisuje současný stav, ale zároveň také přináši návrh sítě cyklotras. Václav Königsmark doplňuje, že bez tohoto generelu by nebylo možné čerpat na značení cyklotras dotace. S budováním samostatatných cyklostezek generel zatím nepočítá.

autor: čro čb
Spustit audio