Jihočeský souhrn

9. září 2004

Ani letos se v Prachaticích neuskuteční výstava "Voříšků". Organizátorům se totiž nepřihlásil ani jediný majitel, který by se chtěl se svým psem ucházet o titul Jihočeský voříšek. Smutný fakt konstatoval ředitel výstavy Antonín Olah.

Po několika úspěšných ročnících se v Prachaticích výstava voříšků pro malý zájem neuskutečnila ani loni. Letos se měla konat v sobotu 11. září.

V Dolním Třeboníně na Českokrumlovsku začala v těchto dnech čtvrtá etapa výstavby bytových domů. Díky mohutné výstavbě, pokračující už čtvrtým rokem, na niž obec využívá státní podporu, je dnes Dolní Třebonín při cestě z Českých Budějovic do Českého Krumlova nepřehlédnutelný. Starosta Pavel Ševčík Českému rozhlasu řekl, že tato etapa výstavby je už konečná.

Písecká radnice už má jasno, co udělá s desetitisícovým darem jedné občanky. Peníze věnovala městu s tím, že by měly sloužit ve prospěch opuštěných zvířat.

V Radomyšli opravují unikátní žulovou křížovou cestu. Na stavu kapliček se podepsal čas, ale i vandalové. V průběhu října by měla být rekonstrukce za 400 tisíc korun dokončena. 15 kapliček bude vyčištěno a budou doplněny chybějící kamenné i kovové prvky. Obnoveny mají být i jednotlivé obrazy křížové cesty. Jak, to doplňuje starosta Luboš Peterka.

Malé občanské nepokoje se strhly před několika dny při slavnostním předávání družstevních bytů Za Pazdernou v Písku. Cena stavby se totiž kvůi zvýšení DPH prodražila o 702 tisíc korun a tento rozdíl měli vyrovnat nájemníci.

Třeboňská radnice prodá svůj podíl v kempu Třeboňský ráj. Rozhodli o tom tento týden na svém jednání zastupitelé. Zatím sice nebyl vypsán záměr prodeje, ale podle starosty Jiřího Houdka je už ve věci jasno. Město totiž nevidí důvod, proč by se nemohlo některých majetků zbavit.

Vimperská radnice se stará o to, aby bývalá kasárna U Sloupu byla využita. Objekty pronajímá podnikatelům a nyní zastupitelé také projednávali návrhy smluv o smlouvách budoucích spojených s prodejem objektů jejich současným nájemcům. Starostka Stanislava Chumanová říká, že pronájmy jsou sice na dva roky, ale radnice už plánuje dopředu.

Jihočeský kraj podpoří obnovu a výstavbu vodohospodářské infrastruktury v menších obcích. Konkrétně se jedná o finanční příspěvky na kanalizaci a na čistírny odpadních vod.

12 nových domů vyroste v Třeboni. Zastupitelé totiž rozhodli o prodeji parcel u Břilické bašty. Podle starosty Jiřího Houdka je zájem velký, protože jsou prakticky všechny už prodané.

Barevnou mapu města z ptačí perspektivy budou mít v Bechyni. Radnice za ni zaplatí 45 tisíc korun a mapa v měřítku 1:15 000 bude sloužit například při krizovém plánování nebo i k propagačním účelům.

autor: čro čb
Spustit audio