Jihočeský souhrn

26. červenec 2004

Prachatická radnice bude rozesílat zprávy SMS. Obyvatelům města mají zprávy na jejich mobilní telefony pomoci zejména v krizových situacích. Starosta Prachatic Jan Bauer uvedl, že tuto myšlenku nastartovaly povodně před dvěma lety. Radnice bude SMSky využívat také např. k rozesílání pozvánek na kulturní a společenské akce. Na Prachaticku už SMS-ky posílají například obecní úřady Kvilda a Lhenice.

Půlroční zkušenosti s nově otevřenou Rodinnou poradnou má sociálně psychologické centrum Arkáda v Písku. Každý pátek ji navštěvují lidé s rodinnými, sociálně právními, výchovnými či partnerskými problémy. Objevují se i případy, v nichž poradna řeší domácí násilí v rodinách. Vedle renomovaného plzeňského psychologa Oldřicha Matouška vede poradnu také odborná konzultantka Šárka Uhlíková.

Třebonští zastupitelé si posvítili na rozpočet a schválili nová rozpočtová opatření. Za 2 miliony a 600 tisíc korun bude např. zrekonstruována Seifertova ulice.

Českokrumlovští zastupitelé odsouhlasili prodej tepelného hospodářství města. Většinovým vlastníkem společnosti, která zajišťovala vytápění objektů ve městě bylo samotné město. Menšinový podíl patřil soukromému vlastníkovi. Organizační zajištění vytápění ale bylo omezováno smlouvou, kterou se oba subjekty držely v šachu a jeden bez druhého nemohli nic rozhodnout. Vše vyústilo v petici občanů, kteří si stěžovali hlavně na jednu z nejvyšších cen tepla v České republice. Zastupitelé nakonec odsouhlasili prodej tepelného hospodářství.

Obyvatelé Buzulucké ulice v Táboře protestují proti umístění vysílače sítě mobilních telefonů na střeše svého domu. Radě města proto adresovali petici.

Křemže na Českokrumlovsku se opět rozroste. Bydlení ve 24 bytových jednotkách totiž získají další lidé. Starosta Josef Troup potvrdil že v současné době je dokončována základní technická vybavenost.

32 nových bytových jednotek v 8 bytových domech - takové je současnost obce Malonty na Kaplicku. Jak potvrzuje starosta Václav Malý, už je zkolaudováno a první nájemníci se nastěhují v nejbližších dnech. O tom, že se Malontům investice za 35 milionů korun, z nichž téměř 13 milionů poskytl Státní fond rozvoje bydlení vyplatila, je starosta Václav Malý přesvědčen. I obyvatel už přibývá a obec se začíná věkově omlazovat. Už teď je jasné, že škola dostane nové žáky.

Řadu let se v severní části Jihočeského kraje rodil projekt na společnou dotřiďovací linku odpadních hmot pro města Strakonice a Písek. Nyní je linka připravena ke zkušebnímu provozu. Stavebníci ji podle jejich šéfa Radka Kočího předávají do užívání o tři měsíce dříve. Slavnostního otevření dotřiďovací linky v Písku na Vydlabech se ve čtvrtek 29. července dopoledne zúčastní představitelé obou měst, Písku a Strakonic, Jihočeského kraje i Ministerstva životního prostředí ČR, které stavbu podpořilo dotací ve výši 80ti procent z celkové ceny - ta přesáhla 21 milionů korun. Místostarosta Písku Vojtěch Bubník předpokládá, že hned následující týden bude linka fungovat.

V Jindřichově Hradci si zájemci o pobyt v domě s pečovatelskou službou musí místo prakticky zaplatit. Suma se pohybuje od deseti do 40 tisíc korun a liší se podle velikosti bytu i toho, zda se jedná o obyvatele Jindřichova Hradce nebo někoho přespolního.

Každé léto se díky rekreantům několiknásobně zvýší počet obyvatel obce Frymburk u Lipna. Starosta Oto Řezáč ale říká, že obec má zájem také na tom, aby přibylo i trvalých obyvatel. K tomu by měla napomoci výstavba nových rodinných domů v lokalitě Nad Blatenskou.

Až na deset tisíc obyvatel se každoročně v letní sezoně rozroste jinak ani ne dvoutisícový Chlum u Třeboně. Radnice by se nebránila ani většímu přílivu stálých obyvatel. Kvůli značnému omezení provozu sklárny - jediného většího zaměstnavatele v Chlumu - si ale vedení obce uvědomuje, že Chlum čeká spíše odliv stálých obyvatel.

autor: čro čb
Spustit audio