Jihočeský souhrn

29. červen 2004

Nádvoří Strakonického hradu se více otevře veřejnosti. Na nádvoří se ročně koná kolem 15ti sportovních a kulturních akcí, většinou organizovaných městem. Rada města schválila nájemní smlouvu, která by umožnila nádvoří využívat i pro komerční prezentace, módní přehlídky či hudební vystoupení. Peníze, jež město za pronájem nádvoří utrží, půjdou zpět do rozpoštu města a z něj se opět investují do části hradu, která patří městu.

Otavan Třeboň se chystá propouštět. Jihočeská textilka uzavírá provoz v Nové Bystřici (ke konci června) a o práci přijdou také šičky v základním závodě v Třeboni. Firma se snaží snižovat náklady a zvyšovat produktivitu práce, aby tak obstála po liberalizaci světového trhu s textilem, která nastane od příštího roku.

Nadzemní zrací sklepy pro sýry Niva buduje v Českém Krumlově akciové společnost Madeta. Až doposud sýry zrály v unikátních podzemních štolách o délce zhruba 800 metrů. Jak ale říká generální ředitel Madety Milan Teplý, štoly už přestávají vyhovovat i proto, že do některých začalo zatékat. Nové zrací sklepy s vyšší kapacitou, do nichž se už nyní začíná stěhovat výrobní technologie budou hotové do konce roku.

Jindřichohradecká radnice řeší, jak co nejúčelněji využít bývalou hasičskou zbrojnici v Růžové ulici. Jednou z variant bylo vytvořit v tomto objektu ubytovací kapacitu, ale zatím z tohoto záměru sešlo.

Prachatická radnice ukončila spolupráci s romskou četou. Pro Město Prachatice pracovala romská četa od 1. dubna tohoto roku. Nadějný rozjezd však skončil fiaskem. Na včerejší schůzce vedení města Romům oznámilo, že s nimi po tříměsíční zkušební době končí. Romové podle starosty Prachatic Jana Bauera nabídnutou šanci nevyužili. Pracovní výkony prachatických Romů postupně ochabovaly. Šéfovi romské pracovní čety se i přes sliby nepodařilo vyřídit si živnostenský list, aby mohl založit vlastní firmu. Nehledali si ani další zakázky, které by jim umožnily uspět v tržním prostředí. V evidenci úřadu práce se tak od 1. července opět ocitne sedm Romů. Někteří mají šanci najít práci při údržbě sportovního areálu města. Jednatel Sportovního zařízení Jaroslav Černý hodlá v tomto směru jednat s vedením Úřadu práce v Prachaticích.

Strakonické komunikace se dočkají oprav. Rozpočtovou změnou a revizí rozpočtu se radnici podařilo na opravy silnic získat téměr 35 milionů korun. Ještě při schvalování rozpočtu přitom radnice měla na silnice kolem 1 milionu korun.

Písek má nově zrekonstruovanou čistírnu odpadních vod. Teď ji čeká rok zkušebního provozu.

Volyňské zastupitelstvo rozdělovalo peníze. Radovat se bude volyňský Sokol. Tomu se zastupitelé rozhodli přispět stotisícovou dotací a padesátitisícovou bezúročnou půjčkou na opravu Sokolovny. V té se v současné době zvětšuje hrací plocha a mění se parkety.

Cenu města Tábor pro rok 2004 získal táborský akademický malíř Teodor Buzu. Rozhodlo zastupitelstvo. Cena bude stejně jako v předchozích letech předána v září během Táborských setkání.

autor: čro čb
Spustit audio