Jihočeský souhrn

11. červen 2004

Frymburk u Lipna chystá na sobotu velkou slávu. Věž zdejšího kostela svatého Bartoloměje totiž dostane tři nové zvony. Ty původní vzaly zasvé v průběhu druhé světové války, když posloužily na výrobu zbraní. V tomto týdnu si mohli lidé zvony, uložené za radnicí prohlédnout.

Anesteziologicko-resuscitační oddělení v písecké nemocnici čeká rekonstrukce. První náměstek hejtmana Jiří Vlach nám sdělil, že radní už vybrali dodavatelskou firmu.

Jihočeský kraj je spokojený s tím, jak se daří realizovat ozdravná opatření v nemocnicích, které spravuje. Hejtman Jan Zahradník říká, že sice uplynulo ještě málo času ke komplexnějšímu hodnocení hospodářských výsledků, přesnější analýzu bude možné udělat až po vyčíslení celého prvního pololetí, ale pozitivní trendy jsou vidět.

Tradiční letecký den s aviatickou poutí připravil na sobotu na letišti u Čápova dvora Aviatik klub Tábor.

Pátek a sobota jsou na českobudějovickém Výstavišti ve znamení Slavností piva. Vedle ochutnávek různých druhů piva, je na programu akce vystoupení dechovek, pořádání turnajů v mariáši a bulce a také odborná degustační soutěž o Pivo České republiky. Vítězové budou oznámeni v sobotu dopoledne.

V Blatné se už brzy zlepší doprava. Do dvou týdnů by měl být průjezdný most na hrázy rybníka Pustý, jehož opravu si vyžádala povodeň. I když bude možné po mostě jezdit, práce na něm a v jeho okolí budou pokračovat do poloviny srpna. Souběžně s mostem se ve městě opravovala křižovatka tří ulic - J. P. Koubka, T. G. Masaryka a Boženy Němcové. I tyto práce by podle slov místostarosty Josefa Hospergra měly být brzy hotovy.

Třídenní městské slavnosti dnes začínají v Písku. Písečtí si tak připomenou, že už je to 260 let, co městská slavnost, chápaná tehdy ovšem jako církevní svátek, vznikla.

Na pelhřimovském náměstí dnes startuje svůj hlavní dvoudenní program už 14. ročník mezinárodního Festivalu rekordů a kuriozit, který pořádá Agentura Dobrý den. Kromě diváckých disciplín je připraveno na 60 rekordních pokusů.

V sobotu 12. června zahajuje letošní sezonu areál letních sportů v Přední Výtoni na Českokrumlovsku dětským dnem s názvem Lipno patří dětem.

Střední odborná škola a střední odborné učiliště ve Volyni bude slavit 140 let své existence. Oslavy budou zahájeny v sobotu v 10 hodin v hotelu Na Nové.

Jihočeští zemědělci se cítí poškozeni mléčnými kvótami. Tvrdí, že nedostanou tolik, kolik by dostat měli. Ministerstvo zemědělství provedlo plošné pokrácení mléčné kvóty zhruba o 8 procent. Ke krácení došlo proto, že původní národní kvóta byla vyšší než kvóta, kterou nám přidělila Evropská unie.

autor: čro čb
Spustit audio