Jihočeský souhrn

19. únor 2004

V Třeboni bude dál jezdit místní autobus zdarma. Využívají ho hlavně děti pro cestu do školy, ale i lázeňští hosté. Provoz linky zajišťuje ČSAD Jindřichův Hradec a třeboňskou městskou pokladnu bude letos stát více jak 230 tisíc korun. O zachování této linky ovšem nepanuje mezi zastupiteli města jednotný názor.

Jihočeská hospodářská komora vyzbrojuje podnikatele informacemi před vstupem Česka do Evropské unie. Už několik měsíců totiž mohou využívat bezplatných služeb v rámci projektu Informační místa pro podnikatele, která působí v pobočkách hospodářské komory. V Jihočeském kraji fungují informační místa v Táboře, Třeboni, Písku, Prachaticích, Strakonicích, Jindřichově Hradci a v Českých Budějovicích.

O šičky, asistenty nebo ekonomy jihočeský pracovní trh příliš nestojí. Je jich totiž moc. Vyplývá to z analýzy potřeb trhu práce, kterou udělala Jihočeská hospodářská komora.

Krajský úřad vyhlásí 8 grantových programů. Na 6 z nich je vyčleněno 15,5 milionu korun. Jejich rozdělení mezi jednotlivé programy musí ještě schválit krajské zastupitelstvo.

Český Krumlov chce být vstřícnější k lidem s omezenou schopností pohybu a orientace tedy nejen k zdravotně postiženým, ale například i k těhotným ženám, rodičům s malými dětmi nebo k seniorům. Některé bariéry ve městě jsou podle Zdeny Flaškové z Českokrumlovského rozvojového fondu pouze zdánlivé, někdy stačí upravit nevyhovující obrubník, jindy přistavit plošinu. Odstraňování bariér v Českém Krumlově by mělo vyvrcholit 11. září akcí s názvem Den s handicapem - den bez bariér. Akce se mohou zúčastnit jak lidé handicapovaní, tak lidé takzvaně zdraví, kteří si naopak při jednom z happeningů budou moci vyzkoušet, jaké to je být tělesně nebo zrakově postižení.

Prachatická radnice láká investory do průmyslové zóny. K tomu, aby získala dalšího velkého investora, vypracovala plán propagace zóny. Nové propagační materiály ve třech jazykových mutacích podpoří Jihočeský kraj. Budou stát zhruba 100 tisíc korun.

Kraj vyhodnotil program pro podporu sportu v roce 2004. Z více jak 450 žádostí však mohl uspokojit pouze 55 z nich. Mezi tyto žadatele bude rozděleno 2,5 milionu korun. Podle slov hejtmana Jana Zahradníka to ale neznamená, že by nevyslyšené žádosti byly nenávratně smeteny ze stolu.

Hromadná doprava na jihu Čech bude lépe organizována. Měl by totiž vzniknout organizátor dopravní obslužnosti jihočeského kraje. Založen by měl být krajským úřadem ještě v tomto roce. Organizátor dopravní obslužnosti bude dohlížet na dopravu v kraji. Měl by navrhovat systém dopravní obslužnosti, realizovat smlouvy s jednotlivými dopravci a průběžně vyhodnocovat efektivitu dopravní obslužnosti. Cílem je vytvoření integrované dopravní obslužnosti - to znamená co nejefektivnější dopravy.

Město Týn nad Vltavou uvažuje o zpřísnění parkování v centru. Připravuje se rozpočet a každý příjem je vítán. Druhé největší město na Českobudějovicku nemá žádné parkovací automaty, ale ani městskou policii, která ve většině měst na parkování dohlíží. Jak nám řekl starosta Karel Hájek, pouze v letní sezoně vybírá parkovné na náměstí firma Rumpold.

autor: čro čb
Spustit audio