Jihočeský souhrn

21. leden 2004

Ve Chvalšinách na Českokrumlovsku si děti zvykají na školu předem. V program Nanečisto, který pro ně připravili zaměstnanci zdejší školy, se učí základním pravidlům školní docházky a cvičí se v poznávání barev, tvarů a velikostí. Zvyknou si tak na školu a poznají své budoucí spolužáky. Kurz trvá pět měsíců a děti navštěvují školu vždy jednou za čtrnáct dní. Užitečné informace na něm získají i rodiče.

Co odkázal spisovatel Karel Klosterman Evropě se už zanedlouho dozví ti, kdo zavítají do Štěkně na Strakonicku. Projekt na posílení cestovního ruchu v obci získal totiž více než 7 tisíc euro z fondů Phare. Za finanční prostředky bude zřízena expozice z dokumentů, vyznačena naučná stezka a pořízeny mapy. Prohloubí se i spolupráce Českorakouského srdužení Karla Klostermana s Euroregionem Horní Rakouska a městečkem Haag am Hausruck, kde se spisovatel narodil.

Ochránit školáky a zpomalit rychlou jízdu řidičů - to je důvod opatření, která chystá volyňská radnice ve Školní ulici. Na silnici se proto objeví příčné zpomalovací prahy. Vrásky radním dělá i současné umístění přechodu pro chodce před zatáčkou. Proto jsou dopravní značky osazeny ve žlutém rámu a bylo pokáceno několik stromů. Radnice se chystá ještě na další úpravy okolí, které nebezpečné místo zpřehlední.

Kulturní dům v Písku změní tvář. Město přijde jeho rekontrukce na 150 milionů korun a hotovo by mělo být už za rok. Ačkoliv do objektu již nastoupili stavbaři, letošní plesová sezona rozhodně nekončí. Poslední ples je plánován na konec února a pak už se kulturní dům představí veřejnosti v rozšířené kapacitě až v lednu 2005. Zvenčí se ale objekt nezmění, protože je památkově chráněný.

Centrum zdravotně postižených Jihočeského kraje hledá dobrovolníky pro spolupráci nejen pro přípravu sportovců, ale například i pro údržbářské práce či výuku cizích jazyků. Podle ředitele centra Jiřího Smékala je každá pomocná ruka podaná v tu správnou chvíli potřebná.

Hejtmanské přivítání prvního jihočeského občánka roku 2004 se uskuteční ve středu 21. ledna od 16:00 hodin na Městském úřadu v Plané nad Lužnicí. Slavnostního uvítání Magdaleny Klubalové do "rodiny Jihočechů" se hejtman Jan Zahradník zúčastní spolu se starostou města Františkem Chramostou. I tentokrát věnuje Jihočeský kraj mladé rodině 5 000 korun a k tomu pozornost nejen pro novorozence, ale i pro matku a otce.

V Hluboké nad Vltavou postaví startovací byty pro mladé. Město dostalo státní dotaci na osm takových bytů, které v průběhu letošního roku vyrostou v Lesní ulici.

Vozidla jedoucí od hraničního přechodu Studánky se zřejmě v budoucnu vyhnou Vyššímu Brodu. Právě se silničním obchvatem počítá územní plán tohoto města. Podle starostky Marie Ederové je to ale skutečně hudba vzdálené budoucnosti.

Město Třeboň se chystá v závěru letošního roku začít s budováním aquaparku. Starosta Jiří Houdek nám sdělil, že vše je zatím ve fázi projektových příprav.

autor: čro čb
Spustit audio