Jihočeský souhrn

20. listopad 2003

Známý hudebník Jiří Brabec, který byl od úterý nezvěstný, byl nalezen mrtvý na chatě v Božejově u Trhových Svinů na Českobudějovicku. S největší pravděpodobností spáchal sebevraždu, zřejmě se zastřelil legálně drženou zbraní. ČTK to dnes řekl operační důstojník jihočeské policie.

Třiašedesátiletého Brabce našli ve středu před 18:00 majitelé chaty, kterou si zpěvák pronajímal. Zmizení kapelníka Country Beatu oznámila policii v úterý jeho manželka. Podle ní odjel v pondělí do Havlíčkova Brodu. Do úterního večera však domů nepřišel. Manželka ho viděla naposledy v pondělí odpoledne, přičemž předpokládala, že se ještě týž den vrátí domů

Nemocnice v Českých Budějovicích, která se od počátku příštího roku přemění v akciovou společnost, bude mít šestičlenné představenstvo a devítičlennou dozorčí radu. O složení těchto orgánů zastupitelstvo Jihočeského kraje doplnilo zakladatelskou listinu. V představenstvu nemocnice budou například její současný ředitel Jiří Bouzek a přednosta soudně-lékařského oddělení František Vorel. V dozorčí radě pak bude mimo jiné působit jihočeský hejtman Jan Zahradník, jeho náměstci Jiří Vlach a Vladimír Pavelka či krajský zastupitel a náměstek českobudějovického primátora Juraj Thoma.

O funkci rektora Jihočeské univerzity na léta 2004 až 2007 se budou ucházet dva kandidáti: Docent Josef Berger ze Zdravotně-sociální fakulty a profesor Václav Bůžek z Historického ústavu. Volba nového rektora se uskuteční 24. listopadu.

Ochoz Černé věže v Českých Budějovicích dostane ochrannou síť. Právě dnes dopoledne začala montáž prvního pole záchranné sítě, která je tvořena ocelovou strunou potaženou plastem. Síť se rozhodl magistrát na věž instalovat poté, kdy se letos v červnu sebevražedným skokem z věže zabil 25letý mladík a o podobný čin se pokusila mladá dívka. Loni skokem z věže spáchala sebevraždu důchodkyně.

Vimperský městský kurýr konečně začíná radnici šetřit peníze na poštovném. Po prvních třech měsících přesáhly náklady na práci kurýra o 13 tisíc korun obvyklou sumu, kterou radnice za poštovné zaplatí. Podepsal se na tom nákup kola a oblečení. V říjnu už se ale poprvé projevilo, to co od kurýra vedení města očekávalo. Výdaje za poštovné se díky němu snížily o 4 tisíce korun. Jakmile přitom začne doručovat městkou poštu po celém Vimpersku budou úspory ještě výraznější.

Na Šumavě se možná bude povinně platit za používání upravených běžeckých stop! Zatím si tu lyžaři na úpravu tratí přispívali pouze dobrovolně. Platit by se mohlo formou známky na způsob povinné dálniční známky. Vše je teprve ve fázi úvah, ale nápadem se už zabývala rada Národního parku Šumava. Peníze vybrané od lyžařů by přitom měli být použity na úpravu tratí a obce na Šumavě, které údržbu s parkem a místními podnikateli platí v současnosti by dávali prostředky pouze na investice. Mluvčí národního parku Šumava Zdeněk Kantořík ale přiznává, že s kontrolou známek by to nebylo jednoduché.

Kácení vzrostlých lip v Bydlinského ulici v Táboře bude pokračovat. Počet poražených stromů se tak v příštích dnech zvýší na dvacet. Podle Jana Fišera z městského odboru životního prostředí je důvodem kácení špatný stav kořenových systémů stromů.

Vimperská nemocnice má finanční potíže. Radnice, která ji provozuje jí proto musela půjčit jeden a tři čtvrtě milionu korun. Jak ale potvrzuje starostka Vimperka Stanislava Chumanová nemocnice půjčku nepotřebuje kvůli vlastnímu špatnému hospodaření, ale proto, že jí Všeobecná zdravotní pojišťovna platí se zpožděním.

Lyžaři budou moci v letošní sezoně na Šumavě poprvé využít takzvaný superskipas. Znamená to, že pokud si v lyžařském středisku na Zadově, na Kramolíně nebo na Špičáku koupí dvou a vícedenní jízdenku, budou ji moci použít i ve zbývajících dvou střediscích. Ve srovnání s loňskem ale ceny poskočily směrem vzhůru. Podle vedoucího provozu lyžařského areálu Zadov na Prachaticku Luďka Sásky ale nejde o žádné dramatické zdražení.

autor: čro čb
Spustit audio