Jihočeský souhrn

3. říjen 2003

Od středy platí, že jižní Čechy poskytují mladým lidem také technické vysokoškolské vzdělání. Děkan Fakulty strojní Českého vysokého učení technického v Praze Petr Zuna otevřel v Sezimově Ústí na Táborsku studium paralelního prvního ročníku.

Posluchárna, seminární místnosti a sociální zázemí pro padesát studentů jsou v pavilonu odborné školy v Budějovické ulici. "V prvním ročníku tu budou působit studenti z celé republiky, nejen z jižních Čech," cituje list ředitele sezimovoústecké školy Františka Kamlacha. Podle něj za studenty budou dojíždět učitelé z Prahy a místní škola zabezpečuje vysokoškolské studium po technické stránce.

Kvůli údajnému porušení atomového zákona v případě jaderné elektrárny Temelín podalo občanské sdružení V havarijní zóně JETE žalobu u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Podle dnešních Lidových novin se odpůrci elektrárny domnívají, že ze zařízení plynou pouze zisky pro ČEZ, zatímco celospolečenský přínos je nulový.

I přes extrémní sucho, které trvá prakticky už od května, nedošlo v Jihočeském kraji k problémům v zásobování vodou. Na svém čtvrtečním jednání Bezpečnostní rady Jihočeského kraje to potvrdili generální ředitel VAKu jižní Čechy Petr Hudler i ředitel a. s. 1.JVS Miloš Kratochvíl. Obce, které jsou zásobovány VAKem, neměly a nemají žádný problém. Voda se dovážela podle Petra Hudlera do některých místních částí, které na soustavu napojeny nejsou například Bavorova, Slupence, Mladé Vožice, Chyšek, Chýnova a Kovářova. Klidná situace je podle něho také na vodovodní soustavě Dolní Bukovsko i na Dačicku v povodí řeky Moravy.

Šek na 800.000 korun převzal ve středu od zástupců akciové společnosti ČEZ starosta Týna nad Vltavou Karel Hájek. Peníze jsou určeny na zakoupení vrat do nové budovy týnské požární zbrojnice.

Společnost 1. JVS vylepšuje v Českých Budějovicích vodovodní síť. Na konci září její pracovníci vyměnili 12 hlavních vodovodních uzávěrů v Plzeňské ulici. Tato akce si vyžádala náklady ve výši zhruba 200 tisíc korun. V příštím týdnu budou pokračovat s výměnami vodovodních uzávěrů v ulici U Trojice na Pražském předměstí.

Zlatá stoka v Českých Budějovicích je na suchu. Ve středu odstavili Zlatou stoku vedoucí od Stechrova Mlýna do vodní nádrže Bagr ve Stromovce pracovníci 1. JVS. Důvodem jsou stavební práce na kanalizaci v katastru obce Litvínovice. Voda se do Zlaté stoky následně pak i do vodní nádrže Bagr vrátí na jaře příštího roku.

Rakušan doplatil na svou důvěřivost. Se svým vozem Kia zastavil ve středu v poledne na silnici E 55 nedaleko Kaplice neznámé ženě. Ta mu lámanou němčinou vysvětlila, že potřebuje pomoc, nastoupila a vjeli na lesní cestu. Po 200 metrech žena zavelela stop, vystoupila z auta a Rakušan s ní. Tam už číhal muž ozbrojený nožem, který cizince donutil vydat hodinky, řetízek ze žlutého kovu, který měl na krku a finanční hotovost ve výši 2.500,- Euro. Lupič se ženou pak utekli. Škoda převyšuje 110.000 korun. 15letý mladík se projížděl po Českobudějovicku škodovkou. Ve večerních hodinách vnikl do zaparkované Škody 100 a vyjel na silnici. PO chvíli přenechal řízení o rok mladšímu kamarádovi a oba si užívali až do okamžiku, kdy je zastavila policie. Mladík je nyní stíhán pro trestný čin neoprávněné užívání cizí věci.

15letý mladík se projížděl po Českobudějovicku škodovkou. Ve středu večer vnikl do zaparkované Škody 100 a vyjel na silnici. Po chvíli přenechal řízení o rok mladšímu kamarádovi a oba si užívali až do okamžiku, kdy je zastavila policie. Mladík je nyní stíhán pro trestný čin neoprávněné užívání cizí věci.

autoři: MfD , čro čb
Spustit audio