Jihočeský souhrn

6. srpen 2003

Díky panoramatické kameře se budete moci od září kdykoli ocitnout v Českém Krumlově. Pracovníci Českokrumlovského rozvojového fondu umístí zařízení na střechu základní umělecké školy. Nepřetržité, 24-hodinové on-line zpravodajství z Českého Krumlova umožní návštěvníkům internetu zhlédnout nejzajímavější místa - komplex kláštera, pivovaru Eggenberg, panorama hradu a zámku, náměstí s radnicí a téměř celé historické jádro města.

Rekonstrukce lávky pro pěší mezi píseckými sídlišti Portyč a Nábřeží 1. Máje se chýlí ke konci. Lávku zničila loňská povodeň, rekonstrukce přijde na 9,5 milionu korun.

Na Šumavě se bude dnes plavit dřevo. Ukázka na opraveném úseku Schwarzenberského plavebního kanálu u potoka Ježová na česko-rakouském pomezí začíná úderem 15. hodiny. Dřevo se bude plavit za asistence plavebního personálu v dobovém oblečení z rakouské strany hranice do Čech směrem k hlavnímu evropskému rozvodí u bývalé osady Růžový vrch. Dnešní ukázka plavení je jedinou, která se v letošní sezoně koná ve všední den.

V úterý zahájila svou činnost krajská energetická agentura. Bude poskytovat servis a rady v oblasti energetiky. Agentura sídlí v budově Pozemních staveb v Žižkově ulici v Českých Budějovicích.

Obec Suchdol nad Lužnicí na Jindřichohradecku bude moci díky dotaci z programu Phare opravit komunikaci mezi hřbitovem a vodáckou základnou a chatovým táborem. Tato akce si vyžádá téměř 3 miliony korun (2,7 mil). Polovina částky bude uhrazena z prostředků EU, druhá polovina z letošního rozpočtu obce. Výběrového řízení se zúčastnilo 6 firem a vítězná firma - Swietelsky stavební s.r.o. bude moci s výstavbou silnice začít 10. srpna. Práce by měly skončit do 30. listopadu letošního roku.

Kvůli dvojnásobnému překročení limitu pro výskyt sinic zakázali jihočeští hygienici koupání v části lipenské přehrady u Černé v Pošumaví. Rozhodnutí hygieniků je pro mnoho místních překvapením. Jak nám řekl provozovatel penzionu v obci, na Lipně je už 40 let a čistější vodu nepamatuje. Tvrdí, že odběr byl prováděn v zátoce, kde je nános sinic zhuštěný. Navíc se prý o zákazu dozvěděl pouze z médií. Vedení obce zatím žádná opatření neprovedlo.

V Českých Budějovicích se objevila padělaná tisícikoruna. Padělek bankovny zadržel v minulých dnech pracovník pobočky Komerční banky. Společně s dalšími penězi ji předložil u přepážky jeden muž. Bankovka bude zaslána do Zkušebny platidel v Praze.

Obvinění z pokusu vraždy čelí osmatřicetiletý muž ze Strakonicka. Obviněný škrtil na autobusové zastávce u obce Křtětice na Strakonicku o sedm let mladší ženu. Přestal až, když napadená ztratila vědomí a upadla na zem. Zatímco ženu převezla záchranná služba do strakonické nemocnice, pachatel utekl. Kriminalisté ho dopadli až v jedné českobudějovické restauraci.

autor: čro čb
Spustit audio