Jihočeský souhrn

28. červenec 2003

Na procházku městem Nové Hrady se teď o prázdninách můžete vydat spolu s průvodcem. Zhruba dvouhodinový prohlídkový okruh zahrnuje mimo jiné návštěvu hradu, kostela a kláštera servitů, zámku a buquoyské hrobky. Posledně jmenované památky, tedy zámek a hrobku, může veřejnost navštívit právě pouze v rámci prohlídek městem.

Prohlídka Nových Hradů začíná před budovou radnice každý den kromě pondělí, vždy v půl desáté a v půl druhé. Prodej vstupenek zajišťuje Kulturní a informační centrum sídlící v budově radnice.

Díky státní dotaci může českobudějovický magistrát zahájit několik rekonstrukcí ulic v historickém centru. Opravovat se bude část ulice Široké v úseku mezi ulicí Dr. Stejskala a Kněžskou a o blok ulic: Kněžská ulice v úseku od ulice Karla IV. k Biskupskému gymnáziu, část Jirsíkovy ulice od vjezdu na parkoviště na Senovážném náměstí až k divadlu, včetně parkoviště u divadla a o úsek ulice Dukelské k vyústění do Senovážného náměstí. Obě akce souvisí s rekonstrukcí komunikací a inženýrských sítí po povodních a je prvním krokem nutným ke zlepšení situace na kanalizaci v Havlíčkově kolonii. Předání staveniště proběhne už v pátek 1. srpna 2003. Postupná uzavírka ulic pro běžnou dopravu nebude dříve než 14 dní od předání staveniště.

Více než 17.500 diváků zhlédlo letos představení Jihočeského divadla před otáčivým hledištěm v zahradě českokrumlovského zámku. Všechny večery přitom byly téměř beze zbytku vyprodány. Letošní Divadelní léto zahájila 13. června Jiráskova Lucerna a ukončí je 31. srpna Dumasovi Tři mušketýři.

Na jindřichohradeckém hradu a zámku jsou od minulého pátku strašidla. Ty obohacují noční prohlídky, které se konají vždy v pátek a v sobotu. Trasa zavede návštěvníky do černé kuchyně, kaple Svatého ducha, ale také do zámeckých zahrad, kde budou některé renesanční postavy tančit.

V Táboře našli leteckou pumu. Stolibrová britská letecká puma z druhé světové války ležela v řece Lužnici, zhruba 150 metrů od objektu bývalého Benešova mlýna. Na místě zasahoval policejní pyrotechnik: nebezpečnou munici zajistil a převezl do lomu ve Slapech u Tábora, kde ji zneškodnil.

Pyrotechnik také vyjížděl v neděli odpoledne do obce Bílá Hůrka u Zlivi na Českobudějovicku. Houbař zde totiž v lese nalezl vojenskou munici. Pyrotechnik potvrdil, že se jedná o dělostřeleckou minu ráže 70 mm a tři ruční granáty ze II. světové války. Zajistil je a převezl ke zničení.

Na turisty mají políčeno zloději na Českokrumlovsku. Ve Frymburku si neznámý pachatel vybral za svůj cíl mercedes německého turisty zaparkovaný před hotelem Maxant. Z motorového prostoru odpojil poplašné zařízení a odcizil řídící jednotku, vytrhl také část přístrojové desky pod volantem. Navíc si odnesl mobilní telefon. Škoda se vyšplhala na 100.000 korun. Zloděj se vloupal také do obytného fiatu na parkovišti pod poštou v Českém Krumlově. Odnesl si peníze, fotoaparát, šperky, oblečení a dva obrazy. Škoda přesáhla 35.000 korun.

Trestní stíhání si vykoledoval 26-ti letý muž, který na včerejším fotbalovém zápase Tatranu Prachatice častoval rasistickými výkřiky romské fanoušky. Své výkřiky doplňoval zdvižením pravé ruky. Policejní rada proti němu zahájil trestní stíhání pro trestný čin podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Dva cizinci ve věku 25 a 26 let dovezli v sobotu do České republiky téměř 30 gramů hašiše. Drogu měli ukrytou v přední části palubní desky jejich osobního automobilu Mercedes. Včera je policisté obvinili z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Obvinění jsou stíháni na svobodě. Případem se nadále zabývají českokrumlovští kriminalisté ve spolupráci s Celním ředitelstvím v Českých Budějovicích.

autor: čro čb
Spustit audio